HomeGrondstoffenOlie en gasKemira verkoopt olie en gas business – geen gevolgen voor Botlek-site
Maaswater

Kemira verkoopt olie en gas business – geen gevolgen voor Botlek-site

Het Finse Kemira verkoopt haar olie en gas portfolio aan Sterling Specialty Chemicals. De twee bedrijven sluiten ook een langetermijnovereenkomst waaronder de partijen contract manufacturing voor elkaar uitvoeren.

Kemira doet haar olie en gas business van de hand omdat het bedrijf wil uitbreiden in water (pulp en papier), hernieuwbare producten en digitale diensten. Sterling Specialty Chemicals wil juist uitbreiden op het gebied van speciaal chemicaliën en ziet deze activiteiten als een belangrijke toevoeging aan haar portfolio.

De omzet van de activiteiten die Kemira verkoopt, lag in 2022 op zo’n 430 miljoen euro. 373 miljoen euro betreft olie en gas, de overige 57 miljoen euro betreft industriële polymeren.

Botlek

Bij de verkoop zijn zo’n 250 medewerkers betrokken die bij de nieuwe eigenaar in dienst komen. Het gaat hierbij om medewerkers van de sites in de VS. De details voor de site in Teesport in het Verenigd Koninkrijk moeten nog worden afgestemd. Ook de productiefaciliteit voor Novel Liquid Polymers in de Botlek wordt verkocht, maar Kemira zal deze plant blijven exploiteren. De werknemers blijven ook in dienst bij Kemira.

Kemira berekende dat de assets die het verkoopt een waarde hebben van ongeveer 300 miljoen euro.

De twee bedrijven willen de transactie in het eerste kwartaal van 2024 afronden.

Delen:
Tags

jacqueline@industrielinqs.nl