HomeTransitieKoning Willem-Alexander huldigt Hollandse Kust Zuid in
Inhuldiging Hollandse Kust Zuid

Koning Willem-Alexander huldigt Hollandse Kust Zuid in

Vandaag heeft Koning Willem-Alexander het windpark Hollandse Kust Zuid officieel ingehuldigd. Het offshore windpark van Vattenfall heeft met 139 turbines een totale capaciteit van 1,5 GW. Het ligt op 18 tot 36 kilometer uit de kust tussen Scheveningen en Zandvoort.

Het windpark is naar verwachting in 2024 volledig operationeel en wordt vanuit de haven in IJmuiden onderhouden. Naast Vattenfall zijn Basf en Allianz aandeelhouder van het windpark. BASF neemt ongeveer de helft van de elektriciteit van het windpark af voor haar productielocaties in Europa. Het bedrijf wil in 2030 de uitstoot van broeikasgassen met 25 procent verlagen en in 2050 netto-nul bereiken. Allianz bezit meer dan 100 wind- en zonneparken. Voor Allianz is het de eerste directe investering in een offshore windpark.

Natuurinclusief ontwerp

Bij de bouw van Hollandse Kust zijn verschillende innovatieve technieken toegepast met het oog op de inpassing in de omgeving. Zo werd tijdens het heien een dubbel bellenscherm gebruikt om onderwatergeluid te dempen en de impact voor bruinvissen te beperken. Extra grote watertoevoergaten in de fundaties bieden beschutting voor het zeeleven in de turbines. Het is de eerste keer dat de turbine zelf wordt gebruikt voor natuurinclusief ontwerp van een windpark. Keien en rotsen van verschillende groottes werden gebruikt bij de aanleg van de ‘scour protection’. Op verschillende plaatsen werden kunstmatige rotsriffen toegevoegd om het gebied aantrekkelijker te maken voor een groter aantal vissen, krabben en schaaldieren.

Drie turbines zijn uitgerust met recent ontwikkelde recyclebare turbinebladen. De hars die wordt gebruikt om bladen aan elkaar te ‘lijmen’ zal gemakkelijker op te lossen zijn als de turbines aan het einde van hun levensduur worden afgebroken. Daardoor wordt het eenvoudiger om de bladen uit elkaar te halen en de verschillende elementen opnieuw te gebruiken.

Foto: Jorrit Lousberg

Op de foto van links naar rechts: Helene Biström (SVP Business Area Wind, Vattenfall), Martijn Hagens (CEO Vattenfall Nederland), Koning Willem-Alexander, Martin Brudermüller (CEO Basf), Oliver Bäte (Bestuursvoorzitter Allianz).

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl