HomeTransitieLaatste monopile Hollandse Kust Noord geïnstalleerd
Van Oord

Laatste monopile Hollandse Kust Noord geïnstalleerd

Deze week heeft Van Oord de laatste van de 70 monopiles voor het windpark Hollandse Kust Noord van CrossWind geïnstalleerd. Dit offshore windpark ligt 18,5 kilometer uit de kust, ter hoogte van Egmond aan Zee. Eenmaal operationeel heeft het windpark een geïnstalleerd vermogen van 759 MW, waarmee minstens 3,3 TWh per jaar aan groene stroom kan worden opgewekt.

De monopiles vormen de fundaties voor de windturbines en wegen tussen de 788 en 960 ton per stuk. De eerste monopile werd minder dan drie maanden geleden geïnstalleerd, op 17 oktober 2022. Roeland Ris, projectdirecteur Van Oord is tevreden over de werkzaamheden: ‘Na een lange periode van voorbereiding is het geweldig om nu de contouren van het offshore windpark daadwerkelijk te kunnen zien. (…) Nu we met het aanbrengen van het secundaire staal en de verbindingskabels op koers liggen en onze offshore installatieschepen volop in bedrijf zijn, verloopt de bouw van het offshore windpark Hollandse Kust Noord volgens schema.’

Balance of Plant-aannemer

Ondanks enkele stormachtige en koude weken is Van Oord er in geslaagd alle 70 monopiles in korte tijd te installeren. Als Balance of Plant-aannemer van CrossWind is Van Oord verantwoordelijk voor het ontwerp, de engineering, de inkoop, de bouw en de installatie van de fundaties van de windturbines. Van Oord heeft DEME in de arm genomen om de monopiles te installeren met het hefschip Innovation.

Secundaire staal

Van Oord is ook betrokken bij het ontwerpen, inkopen en aanleggen van de verbindingskabels tussen de windturbines, alsmede voor het transport en de installatie van de windturbines. Van Oord’s offshore installatieschip MPI Resolution is momenteel bezig met het installeren van het secundaire staal ter voltooiing van de fundaties van de windturbines. De secundaire stalen onderdelen bestaan uit aanlegplatforms, hoofdtoegangsplatforms (met davit kranen) en interne platforms. Als het windpark eenmaal operationeel is, worden deze interne platforms gebruikt voor het onderhoud. In maart van dit jaar begint Van Oord’s kabellegschip schip Nexus aan de installatie van de kabels.

CrossWind

CrossWind is een joint venture van Shell en Eneco. Dit samenwerkingsverband heeft de vergunning gewonnen om het windpark Hollandse Kust Noord te mogen bouwen en exploiteren. Dit doet CrossWind in samenwerking met Siemens Gamesa Renewable Energy voor het leveren van de windturbines en Van Oord voor het leveren van de fundaties, kabels en de installatie van de windturbines op zee. CrossWind staat daarbij in nauw contact met netontwikkelaar TenneT, die het stopcontact op zee ontwikkelt, de betrokken ministeries, kustoverheden en andere belanghebbenden.

 

Foto: van Oord

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl