HomeTransitieLaatste turbine Hollandse Kust Noord geplaatst
Hollandse Kust Noord installeert laatste turbine

Laatste turbine Hollandse Kust Noord geplaatst

Gisterenavond is de 69ste windturbine van windpark Hollandse Kust Noord geïnstalleerd. Dit windpark wordt één van de meest innovatieve offshore parken van Nederland, met onder andere drijvende zonnepanelen en een demonstratiefabriek voor de productie van waterstof op zee.

Windparkontwikkelaar CrossWind, aannemer Van Oord en windturbinefabrikant Siemens Gamesa Renewable Energy hebben de laatste turbine van dit project geplaatst. Met het op hun plaats hijsen van de drie 97 meter lange bladen komt voltooiing van het park weer een stap dichterbij. Een aantal van de turbines is al in bedrijf.

Van Oord is in oktober 2022 begonnen met de installatie van de funderingen van het offshore windpark. De verwachting is dat het windpark voor het einde van dit jaar compleet voltooid zal zijn. De laatste test- en inbedrijfstellingswerkzaamheden worden de komende weken uitgevoerd. Als het windpark klaar is, zullen de 69 turbines van CrossWind elk 11 MW vermogen opwekken, met een totaal geïnstalleerd vermogen van 759 MW. Het windpark produceert dan minstens 3,3 TWh per jaar.

Beeld: CrossWind consortium/ MatZwart

 

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl