HomeGrondstoffenNAM wil Norg-gasveld in productie nemen
NAM

NAM wil Norg-gasveld in productie nemen

De NAM heeft het Winningsplan Norg ingediend bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) voor beoordeling en besluitvorming. NAM wil het gasveld Norg in productie nemen en stoppen met het gebruik van het veld als gasopslag.

NAM wil de opslagfunctie gefaseerd afbouwen, door in de zomer te stoppen met de injectie van aardgas. Vervolgens wil het het opgeslagen aardgas, het werkvolume, produceren. Daarna wil het bedrijf het zogeheten kussengas produceren. Dit is het aardgas wat overblijft nadat het werkvolume is geproduceerd. Binnen het huidige opslagplan mag NAM het kussengas niet produceren. Daarom dient het bedrijf nu een nieuw winningsplan voor Norg in. Naast het winningsplan is de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) ingediend. Dit is een voorbereiding op het Milieu Effect Rapport (MER).

Afbouwplan

NAM bouwt haar laagcalorische (L-gas) middelen af. Eerst is de ondergrondse gasopslag in Grijpskerk omgezet van hoog naar laagcalorisch gas. De volgende stap is het sluiten van het Groningen Gasveld. Het in productie nemen van Norg is de fase die hierop volgt. Parallel aan het afbouwplan is NAM in 2021 het omgevingstraject Norg/Grijpskerk gestart. Hierbij kijken de betrokken partijen samen met de omgeving naar hoe het afbouwtraject kan worden uitgevoerd.

Als de overheid instemt met het winningsplan, komt er een einde aan de ruim 25-jarige ondergrondse gasopslag Norg. Tussen 1983 en 1995 was het eerst in gebruik als producerend gasveld.

Delen:
Tags

jacqueline@industrielinqs.nl