HomeGrondstoffenOmvang aardgasreserve daalt, maar waarde stijgt flink
aardgas

Omvang aardgasreserve daalt, maar waarde stijgt flink

De omvang van de Nederlandse aardgasreserves nam in 2022 verder af door winning en verminderde winbaarheid van het Groningenveld. Tegelijkertijd stegen de gasprijzen sterk, waardoor de waarde van de aardgasreserves in 2022 uitkwam op 71 miljard euro, tegenover bijna 16 miljard euro een jaar eerder. Bij een gelijkblijvende winning is er voor minder dan 9 jaar aan Nederlands aardgas winbaar. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de aardgasreserves.

Eind 2022 bevond zich nog 142 miljard kubieke meter winbaar gas in de Nederlandse bodem. Hier maakt het Groningenveld nog maar een klein deel van uit: 2 miljard kubieke meter. Vanwege aardbevingen werd een aantal jaren geleden besloten om de gaswinning in Groningen op termijn te stoppen. In 2022 was de aardgasproductie in Groningen minder dan een vijfde van de totale gaswinning in Nederland. De resterende kleine reserve in Groningen wordt nog even aangehouden door het Kabinet vanwege leveringszekerheid. In juni 2023 heeft het Kabinet bekendgemaakt dat de winning in het Groningenveld in principe stopt per 1 oktober 2023, en het veld definitief sluit in oktober 2024.

De resterende kleinere gasvelden op land en onder de Noordzee zouden met het recente winningsniveau (16,1 miljard kubieke meter in 2022) over minder dan 9 jaar uitgeput zijn. De reserves zijn overigens niet direct en volledig beschikbaar voor Nederland. Er zijn contracten met buitenlandse partijen en een deel van de aangetoonde reserves zijn niet in productie genomen.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl