HomeTransitieNoordzeecoalitie voor offshore windenergie breidt uit

Noordzeecoalitie voor offshore windenergie breidt uit

Vorig jaar bundelden België, Denemarken, Duitsland en Nederland hun krachten in de Noordzeecoalitie om de ontwikkeling van windenergie op zee te stimuleren. Dit samenwerkingsverband wordt nu uitgebreid van vier tot negen landen. Het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Frankrijk, Noorwegen en Luxemburg treden toe tot de coalitie.

De negen landen willen de Noordzee inrichten als een grote groene energiecentrale door windparken te realiseren. De Noordzeecoalitie praat hierover op een top in Oostende op uitnodiging van de Belgische regering. Het eerdere Esbjerg-akkoord tussen de vier oprichters van de Noordzeecoalitie hield in dat de capaciteit van wind-op-zee tegen 2050 vertienvoudigd zou moeten worden. Tegen 2030 zou al 65 GW moeten zijn gerealiseerd. Tegen 2050 moet dit oplopen tot 150 GW.

Standaardisering

Tijdens de Noordzeetop, die maandag plaats vindt, willen de partijen afspraken maken over standaardisering van de windparken. Door voor alle parken gebruik te maken van dezelfde technologie kunnen deze sneller worden gerealiseerd. Ook spreken de landen over aanbestedingen, interconnectie en veiligheid.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl