HomeArchiefOfficiële opening windpark Borssele 1&2

Officiële opening windpark Borssele 1&2

Ørsted’s windpark Borssele 1&2 is officieel geopend. Het windpark is al operationeel sinds het laatste kwartaal van 2020, maar de officiële ingebruikname stelde men uit vanwege Covid. 

Borssele 1&2 is het eerste windpark van Ørsted in Nederland en heeft een capaciteit van 752MW. Daarmee is het windpark op zee het grootste operationele windpark op zee in Nederland en het op een na grootste wereldwijd.

In 2016 bracht Ørsted het winnende bod uit voor een prijs van 72,7 euro per megawattuur. Een prijsdoorbraak voor offshore wind. Door extra veiligheidsmaatregelen op zee en op land waren de Denen in staat om de bouw tijdens een wereldwijde pandemie voort te zetten. Inmiddels is  Norges Bank Investment Management mede-eigenaar geworden van het windpark.

In 1991 bouwde Ørsted (toen nog DONG Energy) in Denemarken het eerste windpark op zee ter wereld. Sindsdien ontwikkelde en exploiteerde Ørsted meer dan 25 windparken op zee in Europa, Azië en Noord-Amerika. De 25e turbine van Borssele 1&2 was de 1.500e turbine van Ørsted.

Delen: