HomeArchiefOnderzoek naar drijvende LNG-opslag in Eemshaven

Onderzoek naar drijvende LNG-opslag in Eemshaven

Op verzoek van Gasunie onderzoekt Groningen Seaports de mogelijkheid om op korte termijn LNG-opslag te bouwen in de Eemshaven. Het kan een van de oplossingen zijn om de afhankelijkheid Russisch gas zo snel mogelijk af te bouwen.

Het kabinet wil de importcapaciteit van vloeibaar gas (LNG) in Nederland op korte termijn vergroten. Hiervoor zijn verschillende opties in beeld. Eén van deze mogelijkheden is de inzet van een drijvende LNG faciliteit in de Eemshaven waarmee zo’n vier miljard kubieke meter gas extra geïmporteerd kan worden. Gasunie en het ministerie van EZK werken opties uit om daarna zo snel mogelijk te kunnen besluiten.

FSRU

Drijvende LNG-eenheden vormen een oplossing voor snelle de opbouw van LNG-import.  Zogenoemde Floating Storage and Regasification Units (FSRU’s) kunnen worden afgemeerd aan een aanmeerfaciliteit of op zee.

Het is minder duur en kan sneller worden ingezet dan een terminal op land. FRSU’s zijn relatief snel te bouwen en regelmatig worden hiervoor ook bestaande LNG-tankers omgebouwd.

Delen:
Author