HomeGrondstoffenVopak wordt aandeelhouder van EemsEnergy Terminal
EemsEnergy Terminal

Vopak wordt aandeelhouder van EemsEnergy Terminal

Vopak heeft een aandeel van vijftig procent genomen in de EemsEnergy Terminal. Gasunie en Vopak hadden hierover in april al een principeovereenkomst bereikt.

De LNG-importterminal in de Eemshaven is sinds september 2022 operationeel. Via de terminal kan acht miljard kubieke meter vloeibaar aardgas worden geïmporteerd. De partners werken momenteel aan een uitbreiding van de capaciteit tot ongeveer 10 miljard kubieke meter.

Deze overeenkomst benadrukt de ambitie van Gasunie en Vopak om gezamenlijk een open LNG-infrastructuur te ontwikkelen en te exploiteren. De partners plannen de verdere ontwikkeling van de Eemshaven-locatie om de import van groene waterstof mogelijk te maken.

Gate-terminal

Vopak wil groeien in LNG-infrastructuur en versnellen richting nieuwe energie. Het toetreden als aandeelhouder van EemsEnergy Terminal past in deze strategie. Vopak en Gasunie zijn beide oprichter en mede-eigenaar van de LNG Gate terminal in Rotterdam, die sinds 2011 operationeel is. Als alle voorgenomen projecten zijn voltooid, zal de gecombineerde totale hervergassingscapaciteit van beide terminals 28 miljard kubieke meter per jaar bedragen.

Vopak krijgt aandeel van 50% in EemsEnergyTerminal

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl