BOGE maakt plug & play stikstofinstallatie voor Petrogas offshore platform

(Branded content)

Methaan is een nog krachtiger broeikasgas dan kooldioxide. Daarom wil Petrogas E&P Netherlands de emissie van methaan bij de productie van aardolie en aardgas reduceren. Het bedrijf vroeg BOGE kompressoren een eenvoudig vervoerbare plug & play stikstofinstallatie te ontwerpen voor één van haar offshore platformen. Deze speelt inmiddels een belangrijke rol bij het verminderen van de methaanemissies op het platform.

De Nederlandse olie- en gasindustrie wil in twee jaar de methaanuitstoot op zee halveren. In augustus vorig jaar tekende de brancheorganisatie Nogepa daarover een convenant met minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. De olie- en gasmaatschappijen nemen tot het eind van 2020 diverse maatregelen. Deze grijpen in op het proces van olie- en gaswinning.

Stikstofinstallatie

Zo heeft Petrogas onlangs een stikstofinstallatie op een van haar platformen geplaatst. Het gaat om een platform waar het bedrijf olie produceert. De geproduceerde olie wordt er behandeld in separators die water van de olie afscheiden voordat deze naar de wal wordt gepompt. Het water gaat naar de waterbehandelingsinstallatie op het platform. Daarin maakte Petrogas voorheen gebruik van aardgas als blanketing gas. Dit blanketing gas voorkomt dat zuurstof uit de lucht in de waterbehandelingsinstallatie komt. Dat kan namelijk tot een explosie leiden. Als de druk in de waterbehandelingsinstallatie toeneemt, wordt er echter methaan naar de atmosfeer geëmitteerd. Om deze methaanemissie naar de atmosfeer te voorkomen, heeft Petrogas besloten voortaan stikstof te gebruiken als blanketing gas.

Hoge kwaliteit stikstof

De speciale BOGE membraan generator N48-M maakt de gewenste stikstof voor Petrogas. Dit is een complete generator waar een reguliere oliegesmeerde compressor direct op kan worden aangesloten, zonder conditionering. Bij dit project is gekozen voor een S 150-3 schroefcompressor. Alle benodigde filters zitten verwerkt in de generator-unit. Bovendien heeft de generator een eigen besturingsunit en diverse sensoren om te waarborgen dat Petrogas te allen tijde wordt voorzien van hoge kwaliteit stikstof. Een groot voordeel van de installatie is dat op locatie continu een grote hoeveelheid stikstof kan worden gemaakt (350 kubieke meter per uur bij 95 procent zuiverheid) met een laag dauwpunt.

Offshore gecertificeerd

Al het personeel van BOGE is VCA gecertificeerd, maar het bedrijf heeft ook monteurs die kunnen worden ingezet voor offshore projecten zoals bij Petrogas. Hierbij wordt het personeel opgeleid om met de situaties, die bij het werken op deze projecten van toepassing zijn, op de juiste manier om te gaan. Op die manier kan het bedrijf dus ook onderhoud uitvoeren op de offshore platforms.

Petrogas E&P

Petrogas E&P is een internationaal opererende organisatie voor de exploratie en productie van olie en gas. De organisatie wordt gedreven door een degelijk technisch en operationeel beleid en streeft ernaar dat ze haar activiteiten op een veilige en milieuvriendelijke manier beheert.

Bij Petrogas geloven ze in het uitvoeren van alle activiteiten op een efficiënte, winstgevende en vooral ethische manier, gebaseerd op de belangrijkste bedrijfswaarden. De Nederlandse tak van Petrogas – Petrogas E&P Netherlands – is sinds 2015 gevestigd in Rijswijk. Het bedrijf beschikt over acht platformen, voor zowel olie als gas. Petrogas is in Nederland met ongeveer 150 personen werkzaam, waarvan 100 onshore en 50 offshore.

Delen:

breg@industrielinqs.nl