HomeTransitieEnergiebesparing50 miljoen kubieke meter aardgas minder door uitbreiding Botlek Stoomnetwerk
Uitbreiding Botlek Stoomnetwerk

50 miljoen kubieke meter aardgas minder door uitbreiding Botlek Stoomnetwerk

Een groep industriële spelers in het Botlekgebied in Rotterdam heeft contracten ondertekend voor de uitbreiding van het Botlek Stoomnetwerk. Met deze samenwerking slaan bedrijven, netwerkbedrijf, gemeente en provincie de handen ineen om de industrie in het Rotterdamse Botlekgebied verder te verduurzamen. De voorbereidende werkzaamheden zijn al gestart.

NetVerder, dochter van netwerkbedrijf Stedin Groep, is verantwoordelijk voor de uitbreiding van het Botlek Stoomnetwerk. Aannemer A.Hak gaat de bouw van de uitbreiding uitvoeren. Deze zal naar verwachting begin 2026 gereed zijn.

Stoomproductie

Afvalverwerker AVR en chemiebedrijf Cabot Corporation genereren stoom uit teruggewonnen energie van hun bedrijfsprocessen. Hierdoor is minder aardgas nodig om stoom te produceren. Het aardgasgebruik kan hierdoor met tenminste 50 miljoen kubieke meter worden teruggedrongen. Dit komt overeen met een CO2-reductie van 100 kiloton per jaar en 40 ton stikstof per jaar.

Afnemers

LyondellBasell wordt de grootste afnemer van deze stoom. Daarnaast gebruikt ook Huntsman stoom uit dit stoomnetwerk. Lanxess is al vanaf 2013 aangesloten op het stoomnetwerk van NetVerder en blijft stoom van AVR en Cabot gebruiken. Het Botlek Stoomnetwerk heeft de potentiële capaciteit om het gasverbruik tot 200 miljoen kubieke meter te verminderen, een CO2-reductie van 400 kiloton te realiseren en 160 ton stikstofuitstoot per jaar te verminderen.

Overgedimensioneerd

De provincie Zuid-Holland en de gemeente Rotterdam dragen bij in de uitbreiding van het Botlek Stoomnetwerk met respectievelijk 2 miljoen euro en 700 duizend euro. Havenbedrijf Rotterdam heeft als initiator een belangrijke rol gespeeld bij het verbinden van de partners in het Botlek stoomnetwerk. Het eerste deel van het netwerk is sinds 2013 in gebruik. De uitbreiding wordt ‘overgedimensioneerd’ aangelegd. Dit betekent dat het netwerk voorbereid is toekomstige ontwikkelingen en veel meer aankan dan nu nodig is. Dit maakt het mogelijk om op termijn ook andere stoombronnen en klanten op het netwerk aan te sluiten, zoals stoom opgewekt uit restwarmte of duurzame bronnen als geothermie.

Op de foto van links naar rechts: Hans Wassenaar AVR, Arne Heutink Gemeente Rotterdam, Wilbert van der Kar Cabot, Jan-Dirk van Loon LyondellBasell, David Peters Stedin Groep, Jeanette Baljeu Provincie Zuid-Holland, Joris Hurenkamp Havenbedrijf Rotterdam, Kal a Kholgali Huntsman, Philippe Ritzky Air Liquide.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl