HomeInnovatieProvincie Drenthe ondersteunt ontwikkeling eiwitfabriek Emmen
Veldboon

Provincie Drenthe ondersteunt ontwikkeling eiwitfabriek Emmen

De Provincie Drenthe draagt 150.000 euro subsidie bij aan de ontwikkeling van een fabriek voor de productie van plantaardige eiwitten van het bedrijf Magnificent Proteins. Het bedrijf uit Eelde ontwikkelt een productieproces waarbij veldbonen als grondstof dienen voor eiwitten.

Mede dankzij de bijdrage van de provincie kan Magnificent Proteins het proces testen en laten goedkeuren voor gebruik in de voedselindustrie. Als het bedrijf goedkeuring krijgt, komt de fabriek een stap dichterbij. Magnificent Proteins wil in 2025 een eiwitfabriek bouwen op het GETEC-terrein in Emmen. Hier wil het jaarlijks meer dan 40.000 ton veldbonen verwerken.

Innovatief extractieproces

De vraag naar plantaardige eiwitten groeit, mede vanwege de groeiende vraag naar eiwitrijke voeding, zoals vleesvervangers, sportvoeding of medische voeding. De locatie in Emmen wordt de eerste Nederlandse fabriek waar plantaardig eiwit isolaat wordt gewonnen, zonder gebruik te maken van zuren. De cofinanciering van de provincie Drenthe wordt gebruikt om een innovatief extractieproces in te zetten en het totale productieproces op grote schaal te testen. Ook wordt het proces geoptimaliseerd met als doel zo min mogelijk water te gebruiken en zo veel mogelijk eiwit te winnen van optimale kwaliteit.

Bio-ethanol

Het bedrijf heeft voor de aanvoer van veldbonen samenwerkingen opgezet met lokale boeren. Ook heeft het al afnemers in de regio in beeld. Het telen van veldbonen draagt bij aan een betere bodemkwaliteit, een hogere biodiversiteit en er zijn minder meststoffen nodig, dan voor andere gewassen.

In de toekomstige fabriek wordt niet alleen eiwit gewonnen, maar van de bijproducten wordt onder andere bio-ethanol geproduceerd. Een deel hiervan wordt gebruikt voor de energievoorziening van de fabriek om zonder fossiele energie te kunnen produceren. Het andere deel draagt bij aan de vergroening van het GETEC-terrein.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl