HomeTransitieRWE verzekert zich van offshore-installatieschepen Jan De Nul met langetermijncontract
Jack-up Vessel Jan de Nul

RWE verzekert zich van offshore-installatieschepen Jan De Nul met langetermijncontract

RWE heeft een overeenkomst gesloten met Jan De Nul Group. Het energiebedrijf huurt twee high-end installatieschepen van Jan De Nul voor installatie- en onderhoudswerkzaamheden aan bestaande en nieuwe windparken. Jan de Nul gaat tevens ondersteuning bieden bij de installatie van offshore windprojecten van RWE. Dankzij deze contracten is RWE verzekerd van scheepscapaciteit en -diensten in een krappe markt.

Voor de vele geplande offshore windprojecten zijn specifieke installatieschepen en -diensten onontbeerlijk. RWE werkt momenteel aan de ontwikkeling van de offshore windparken Thor en Hollandse Kust West VII. En heeft een aantal andere projecten in de planning. Het partnerschap met Jan De Nul omvat de exclusieve langetermijnovereenkomst voor de twee zeer speciale offshore installatieschepen ‘Les Alizés’ en ‘Voltaire’. Beide kunnen worden gebruikt voor RWE’s huidige en toekomstige offshore constructieprojecten en, indien nodig, voor onderhoudsprojecten van de bestaande offshore windparken.

Thor

RWE huurt het schip ‘Les Alizés’ voor meer dan vijf jaar. Dit schip is speciaal gebouwd voor het transpor

Les Alizés Jan de Nul

Les Alizés – Copyright Jan de Nul

teren, hijsen en installeren van windturbinefunderingen. Les Alizés heeft een hijsvermogen van 5000 ton en een laadvermogen van 61000 ton. RWE is van plan om dit schip voor het eerst in te zetten bij het Deense offshore-project Thor. De funderingswerkzaamheden voor dit windmolenpark van 1.000 megawatt zullen in 2025 plaatsvinden.

Hollandse Kust West VII

‘Voltaire’ is ’s werelds grootste hefeiland-installatievaartuig (jack-up) met een kraanvermogen van 3200 ton en ongeveer 130 meter lange poten. Dit schip is specifiek geschikt voor de installatie van volgende generatie windmolenparken in diepe wateren. RWE huurt dit schip vanaf 2027 voor meer dan vier jaar. Afhankelijk van de definitieve investeringsbeslissing voor het project, is RWE van plan om dit schip als eerst te gebruiken voor de installatie van de turbines van haar windpark Hollandse Kust West VII voor de Nederlandse kust.

Eerdere samenwerking

Philippe Hutse, CEO van Jan De Nul Offshore Energie geeft aan dat deze meerjarige aanpak de gewenste planningszekerheid voor de installatieschepen geeft. Jan de Nul Groep en RWE werkten al eerder samen. In 2021 en 2022 leverde Jan De Nul Group installatiediensten ter ondersteuning van de bouw van RWE’s offshore windpark Kaskasi voor de Duitse kust. Meer recent kreeg Jan De Nul Group de opdracht voor de installatie van de export- en inter-arraykabels op RWE’s Thor offshore windpark.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl