HomeTransitieSif levert monopiles Ecowende vanuit nieuwe Rotterdamse fabriek
Eneco en Shell winnen tender HKW IV

Sif levert monopiles Ecowende vanuit nieuwe Rotterdamse fabriek

Ecowende gaat samenwerken met Sif Holding voor de bouw van het offshore windpark Hollandse Kust West (kavel VI), dat op 53 kilometer voor de kust van IJmuiden komt. Ecowende, een samenwerkingsverband tussen Shell en Eneco, verbond zich in februari al aan Sif Holding als launching client voor de nieuwe fabriek voor offshore funderingen, die Sif in Rotterdam bouwt.

Sif gaat voor het windpark van Ecowende 52 monopile funderingen maken. De funderingen krijgen geen overgangsdeel, maar extra stalen onderdelen. Sif paste dit type monopiles al eerder toe. Onder andere voor het windpark van het CrossWind consortium (Hollandse Kust Noord, Shell en Eneco). Bij dit ontwerp worden de extra onderdelen zoals ladders, aanlegplaatsen voor boten, toegangsplatformen en interne platformen op zee aangesloten op de al geïnstalleerde monopiles. In totaal hebben de funderingen een gewicht van ongeveer 70 kiloton.

Ecologische maatregelen

Ecowende is specifiek ontworpen om een minimale impact te hebben op de natuur. In het windpark worden verschillende innovaties en ecologische maatregelen toegepast. Daarnaast komt er een uitgebreid onderzoeks- en controleprogramma waarmee de natuur boven en onder water in de gaten wordt gehouden. Sif ontwikkelde monopiles die met stillere methodes geïnstalleerd kunnen worden. Ook zijn ze geschikt om allerhande apparatuur voor wilddetectie en -monitoring aan te monteren, zowel onder als boven de waterlijn.

Ecowende krijgt een operationeel vermogen van ongeveer 760 MW. Het is de bedoeling om het windpark in 2026 in gebruik te nemen.

Sif gaat de monopiles en stalen onderdelen leveren vanaf 2025 vanaf de nieuwe locatie op de Tweede Maasvlakte.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl