HomeGrondstoffenCirculaire grondstoffenStarter D-CRBN krijgt €2,5 miljoen subsidie voor plasmatechnologie

Starter D-CRBN krijgt €2,5 miljoen subsidie voor plasmatechnologie

Het Antwerpse bedrijf D-CRBN heeft een subsidie van €2,5 miljoen in de wacht gesleept, toegekend door het  European Innovation Council (EIC) Accelerator Programma. Deze aanzienlijke financiële injectie is een erkenning voor D-CRBN’s revolutionaire CO2-recyclingtechnologie. 

D-CRBN maakt gebruik van plasmatechnologie om van CO2 waardevolle chemische bouwstenen te maken. Plasma is zeer reactief en kan worden gebruikt om CO₂-moleculen af te breken tot CO en andere producten. De proefinstallatie van Starter D-CRBN maakt gebruik van een plasmaproces bij een relatief lage temperatuur. Dit maakt het proces energiezuiniger en vermindert het risico op nevenreacties.

Het kost veel energie om CO₂ ‘nieuw leven in te blazen’. Chemische bouwstenen zijn veel gemakkelijker te produceren uit CO.  D-CRBN gebruikt plasmatechnologie daarom om CO₂ efficiënt om te zetten in CO. Het bedrijf neemt hiervoor nu een pilootinstallatie in gebruik. De installatie heeft een jaarlijkse capaciteit van 1000 ton.

Disruptieve kracht

Te midden van een sterk concurrerend veld van 1083 aanvragen van start-ups en MKB’s, heeft D-CRBN zich onderscheiden als een van de slechts 42 bedrijven die een deel van de in totaal €285 miljoen aan fondsen hebben veiliggesteld. Volgens Gill Scheltjens, CEO van D-CRBN, illustreert deze prestatie de disruptieve kracht van hun plasma-gebaseerde technologie, die niet alleen de milieu-impact van koolstofemissies vermindert, maar ook een duurzame vervanging biedt voor fossiele brandstoffen.

Delen:

Ik ben een creatieve ondernemer, hoofdredacteur, schrijver, filmer en moderator met een been in de journalistiek en de andere in de techniekfilosofie. Werkend vanuit motieven als duurzaamheid, veiligheid, innovatie, efficiëntie, verantwoordelijkheid. De industriële transformatie volg ik op de voet.

wim@industrielinqs.nl