HomeGrondstoffenLyondellBasell ontwikkelt geïntegreerde hub voor plastic-recycling
Lyb Yncoris deal

LyondellBasell ontwikkelt geïntegreerde hub voor plastic-recycling

LyondellBasell gaat een geïntegreerde hub voor de recycling van kunststofafval ontwikkelen ten zuiden van een bestaand industrieterrein in Knapsack in Duitsland. Het bedrijf tekende hiertoe een huurovereenkomst voor een stuk grond met Yncoris. De geïntegreerde recycling hub krijgt een totale oppervlakte van zo’n 20 voetbalvelden.

Op de hub wil LyondellBasell verschillende geavanceerde sorteer- en recyclageactiviteiten combineren. Het bedrijf ontwikkelt het project in verschillende fasen. In de eerste fase bouwt het een geavanceerde sorteerinstallatie die gemengd kunststofafval zal verwerken tot grondstof voor mechanische en geavanceerde recyclage. Deze eerste installatie zal in het eerste kwartaal van 2026 in gebruik worden genomen.

Synergie

Deze investeringen zijn een nieuwe stap van het bedrijf in de strategie om tegen 2030 jaarlijks minstens 2 miljoen ton gerecyclede en hernieuwbare polymeren te produceren. Het industriepark in Knapsack ligt dichtbij de site van LyondellBasell in Wesseling. De geïntegreerde recyclinghub zal ook grondstoffen produceren voor de geavanceerde recyclingunit die het bedrijf zal bouwen op zijn locatie in Wesseling. De nieuwe hub zal ook mogelijkheden bieden voor synergie met de mechanische recyclingfaciliteit van het bedrijf in Geleen en de polypropyleenmenginstallatie van het bedrijf in Knapsack.

Het bedrijf wil verder investeren in de ontwikkeling van nieuwe technologie voor de recycling van plastic afval. ‘De integratie van verschillende technologieën zal ons in staat stellen schaalgrootte op te bouwen en onze klanten een breed scala aan producten uit gerecyclede en hernieuwbare grondstoffen te bieden’, aldus Yvonne van der Laan, LyondellBasell Executive Vice President, Circular and Low Carbon Solutions.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl