HomeGrondstoffenBiogrondstoffenStercore mag beginnen met bouw van bio based carbon fabriek

Stercore mag beginnen met bouw van bio based carbon fabriek

Stercore kan beginnen met de bouw van haar eerste groen gas en bio-based carbon fabriek in Emmen. De Hoge Raad heeft het hoger beroep van Milieudefensie tegen de bouw van de Stercore-fabriek ongegrond verklaard. De vergunning van Stercore is daarmee onherroepelijk.

De installatie in Emmen gaat jaarlijks circa 23 miljoen kubieke meter groen gas produceren. Dat komt  overeen met het gasverbruik van ongeveer 21.000 huishoudens. Naast groen gas gaat Stercore bio gebaseerde carbon produceren uit hernieuwbare grondstoffen zoals mest en digestaat. Bio-based carbon uit co-vergisting is een zeer goede organische meststof en bodemverbeteraar waarmee het gebruik van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen sterk kan worden gereduceerd.

Bio-based carbon komt tevens in aanmerking voor de ‘einde-afval status’ en het draagt bij aan de CO2 opslag in de bodem. Volgens de life cycle analyses (LCA) van Stercore kan de fabriek jaarlijks een uitstoot van 225.000 tot 345.000 ton CO2 worden vermeden. Verder komen er tijdens het proces geen afvalstromen vrij.

De direct uit het proces vrijkomende 30.000 ton CO2 wordt afgevangen en opgewaardeerd tot levensmiddelenkwaliteit. Hierdoor is het geschikt voor toepassing in o.a. de glastuinbouw, het koelen van producten en voor toekomstige toepassingen waarvoor nu CO2 vanuit aardgas wordt gebruikt. Ook de vrijkomende warmte (ca. 5 MW per uur/70°C) kan extern worden ingezet voor bijvoorbeeld stadsverwarming, lage temperatuurdroging van producten en het opwarmen van water voor reinigingswerkzaamheden.

Delen:

monique@industrielinqs.nl