HomeGrondstoffenOlie en gasTaqa verkoopt Nederlandse upstream-activiteiten
Taqa P15 platform

Taqa verkoopt Nederlandse upstream-activiteiten

Taqa heeft bekend gemaakt dat het al haar upstream-activiteiten in Nederland verkoopt aan het Britse Waldorf Energy. De bedrijven maakten geen details van de overname bekend. Eerder deden al geruchten de ronde dat het bedrijf uit Abu Dhabi haar Nederlandse winningsactiviteiten van de hand zou willen doen. Taqa is sinds 2006 actief in Nederland.

Rondom Alkmaar wint Taqa gas uit drie kleine veldjes in Bergen, Groet en Schoorl. De verwachting is dat deze velden in 2024 niet meer zullen produceren. Taqa heeft verder een aantal productiesites in de Noordzee (velden P15 en P18) en is mede-eigenaar van een aantal andere gaswinningslocaties op de Noordzee die geëxploiteerd worden door andere mijnbouwbedrijven.

De gasopslagen in Alkmaar,  de Piekgasinstallatie en de Gasopslag Bergermeer en de andere activiteiten van Taqa in Nederland maken geen onderdeel uit van de overeenkomst.

CO2-opslag, waterstof en groen gas

Taqa in in Nederland betrokken bij het Porthos CO2-opslag-project. Hierin onderzoekt het hoe het P18A platform en de putten moeten worden aangepast om ze geschikt te maken voor CO₂-injectie. TAQA zou ook de aanpassingen aan het platform en de putten uitvoeren. De vergunningen voor opslag van het gas in de velden P18-2 en P18-4 zijn inmiddels rond. Ook is het bedrijf als partner betrokken bij InVesta. Deze hub voor de ontwikkeling en commercialisering van nieuwe technologieën voor de productie van groen gas en waterstof bevindt zich in Alkmaar.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl