HomeTransitieElektrificatieToewijzing windpark aan RWE biedt springplank voor Ocean Battery
ocean battery

Toewijzing windpark aan RWE biedt springplank voor Ocean Battery

De toewijzing van het windpark Hollandse Kust West VII aan RWE betekent ook een geweldige kans voor de Groningse startup Ocean Grazer. Dat gaat samen met het energieconcern grootschalige energieopslag ontwikkelen in de Noordzee. De starter ziet dit als de uitgelezen kans om zijn Ocean Battery verder marktrijp te maken.  

Hollandse Kust West VII is aangewezen om het energiesysteem van de toekomst  te demonstreren. Grootschalige energieopslag is daarbij cruciaal om de continuïteit en stabiliteit van het stroomaanbod te kunnen garanderen, ook bij wisselende weersomstandigheden. De modulaire opzet van de Ocean Battery maakt het volgens de starter mogelijk om gigawatt-uren aan elektriciteit op een kosten-efficiënte en milieuvriendelijk manier op te slaan op de bodem van de zee of een meer. Doordat Ocean Battery gebruik maakt van de volwassen technologie Pumped Hydro Storage  – bekend van een waterkrachtcentrale – is deze zeer betrouwbaar en heeft het ook een lange levensduur. Daardoor kan de batterij fluctuaties als gevolg van veranderende weersomstandigheden moeiteloos continu compenseren.

Hydroturbines

In de basis is het concept kinderlijk eenvoudig. Bij productieoverschotten pompt het systeem water uit starre reservoirs in flexibele zakken op de zeebodem. Hierdoor slaat het systeem energie op in de vorm van water onder hoge druk. Bij hoge stroomprijzen, stroomt het water terug van de flexibele balgen naar de starre reservoirs met lage druk. Daar zetten meerdere hydroturbines de druk weer om in elektriciteit.

Onderwaterrobots

Vorig jaar was Ocean Grazer finalist bij de verkiezing van de Northern Enlightenmentz. Zie ook de video hieronder. CEO Frits Bliek van Ocean Grazer zag toen weinig belemmeringen voor grootschalige aanleg van het opslagsysteem. ‘Misschien nog wel de grootste uitdaging is om de balgen goed en goedkoop aan de zeebodem te bevestigen. Maar we hebben een innovatieve offshore branche die ook de installatie van windturbines betaalbaar maakte. Onderwaterrobots zouden het werk bijvoorbeeld ook kunnen uitvoeren.’

Delen:

Ik ben een creatieve ondernemer, hoofdredacteur, schrijver, filmer en moderator met een been in de journalistiek en de andere in de techniekfilosofie. Werkend vanuit motieven als duurzaamheid, veiligheid, innovatie, efficiëntie, verantwoordelijkheid. De industriële transformatie volg ik op de voet.

wim@industrielinqs.nl