HomeTransitieVan Oord gaat windpark Ecowende bouwen
Van Oord werkt samen met Ecowende

Van Oord gaat windpark Ecowende bouwen

Ecowende gaat samenwerken met Van Oord voor wat betreft de bouw van het offshore windpark Hollandse Kust West- VI. Dit windpark wordt ontwikkeld met specifieke aandacht voor de omgeving en het leven onder water en moet een minimale impact hebben op de natuurlijke leefomgeving van vogels, vleermuizen en andere dieren.

Ecowende is een joint venture van Shell en Eneco. De samenwerking werd vandaag aangekondigd en het contract zal later dit jaar worden ondertekend. Volgens de samenwerking zal Van Oord verantwoordelijk zijn voor het transport en de installatie van de fundering. Ook zal de contractor zorg dragen voor het ontwerp, de levering en de installatie van de kabels tussen de windturbines. Tot slot zal het bedrijf ook de windturbines naar zee transporteren en daar installeren.

Natuurvriendelijk

In dit windpark worden diverse innovaties doorgevoerd die ervoor moeten zorgen dat er geen negatieve impact is op de omgeving. Zo past Van Oord andere technieken toe om het park te bouwen. Rondom de funderingen worden bijvoorbeeld speciale natuurvriendelijke blokken gelegd. Ook geeft Van Oord aan dat Ecowende één van de eerste projecten is waar het haar nieuw te bouwen schip Boreas zal inzetten. Dit schip kan op methanol varen. Het bedrijf denkt dat dit in 2025 in gebruik kan worden genomen.

Het windpark van Ecowende komt op zo’n 53 kilometer van de Nederlandse kust, ter hoogte van IJmuiden. Het krijgt een geïnstalleerd vermogen van circa 760 MW. Het plan is om het windpark in 2026 in gebruik te nemen.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl