HomeUtilitiesEnergieGrolsch verwarmt processen met restwarmte Twence
Warmteleiding tussen grolsch en Twence

Grolsch verwarmt processen met restwarmte Twence

Bierbrouwerij Grolsch maakt vanaf nu gebruik van restwarmte uit de afvalverbranding van Twence. De nieuwe warmteleiding tussen de twee bedrijven is officieel in gebruik genomen. Het warme water wordt ingezet voor verschillende industriële processen, zoals het opwarmen van pasteurs en spoelmachines. Deze stap past in de ambitie van Grolsch om klimaatneutraal te worden.

Andrei Haret, Managing Director Koninklijke Grolsch: ‘Door de ingebruikname van de warmteleiding wordt onze CO₂-emissie met 72% gereduceerd – zo’n 5.500 ton per jaar – en zijn wij in staat om in 2022 grotendeels over te schakelen van fossiele energie naar duurzame energie. Maar wat dit project éxtra bijzonder maakt is de circulariteit: het afgekoelde water dat onze brouwerij verlaat wordt weer gebruikt voor het verwarmen van woningen in Enschede. Bovendien geven we door de komst van de warmteleiding ons biogas een andere bestemming: het wordt opgewerkt naar groen gas dat via het regionale gasnet wordt geleverd aan 700 Twentse huishoudens.’

Warmtetransitie in Twente

Marc Kapteijn, directeur Twence: ‘Warmte in deze periode is een groot goed. Daarom is het erg belangrijk dat we met elkaar die warmtetransitie in Twente gaan realiseren. De duurzame warmte, geproduceerd uit niet-herbruikbaar afval, wordt bij Grolsch nuttig ingezet voor het verwarmen van spoelmachines voor bierflesjes en voor gebouwverwarming. En hier stopt het niet. We gaan deze warmte inzetten voor het verduurzamen van industrie en meer dan 100.000 woningen in de regio.’

Vanuit de al bestaande warmteleiding vanuit Twence naar Enschede is een uitkoppeling gerealiseerd naar de bierbrouwerij. De daadwerkelijke aanleg van deze aftakkende warmteleidingen is in 9 maanden gerealiseerd. Bijzonder was het doortrekken van de 550 meter lange leiding van de Marssteden naar Grolsch-zijde onder de A35 door. Deze warme groene band tussen Grolsch en Twence, verbonden door twee warmteleidingen van ongeveer 1,3 km lang, zorgt voor duurzame warmte en is toekomstbestendig.

Duurzame keten

Zo komt een duurzame keten voor de productie van bier op gang. Vorige week won Holland Malt in Eemshaven de onderscheiding ‘Groene Groninger’ vanwege de duurzame transitie van de mouterij en de stappen die het maakt om emissievrij te opereren. En werd De Noord-Hollandse Bierbrouwerij genomineerd voor de Energy Award van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het bedrijf richtte haar productieproces met een circulaire loop heel efficiënt in en maakt slim gebruik van grondstoffen. Het zet lokale reststromen in als energiebron, zoals zaagsel en bierbostel. De Noord-Hollandse Bierbrouwerij bespaart zo op energie, grondstoffen en water.

Holland Malt eerste emissievrije mouterij ter wereld

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl