HomeTransitieCCUSArcelorMittal produceert eerste ethanol in Steelanolfabriek Gent

ArcelorMittal produceert eerste ethanol in Steelanolfabriek Gent

ArcelorMittal heeft onlangs het eerste ethanol geproduceerd in haar Steelanol-fabriek in Gent. De staalproducent vangt koolstofrijke gassen, die vrijkomen bij de staalproductie, af. Met behulp van de technologie van LanzaTech worden deze omgezet in ethanol.

De Steelanol-fabriek werd een jaar geleden officieel geopend. Daarna werd de biokatalysator in de installatie gebracht, om de micro-organismen te laten groeien en de productie van nieuwe moleculen te verifiëren. In juni werd voor het eerst ethanol in de monsters waargenomen. De afgelopen weken zijn de gassen uit de hoogovens naar de bioreactoren geleid, waarna hierin voor het eerst ethanol geproduceerd is. ArcelorMittal verwacht de productie de komende maanden te kunnen opvoeren. De installatie heeft een totale capaciteit van 80 miljoen liter ethanol per jaar.

Financiering

finaIn dit project werkte het staalbedrijf samen met LanzaTech, Primetals Technologies en E4Tech. ArcelorMittal kreeg voor deze ontwikkeling financiering uit verschillende fondsen, waaronder het Europese Horizon 2020 programma, de Europese Investeringsbank en van het Vlaamse agentschap voor innoveren en ondernemen (VLAIO).

ArcelorMittal Gent neemt CCU-installatie in gebruik

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl