HomeGrondstoffenBiogrondstoffenAvantium krijgt EU-subsidie voor deelname aan Rebiolution1

Avantium krijgt EU-subsidie voor deelname aan Rebiolution1

Avantium, technologieleverancier op het gebied van hernieuwbare chemie, ontvanagt een subsidie van €0,76 miljoen van het EU Horizon Europe programma voor haar deelname aan het onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma Rebiolution1.

Rebiolution 1 richt zich op het ontwerpen en synthetiseren van biobased en biologisch afbreekbare polyestermengsels op basis van FDCA (furaandicarbonzuur) en andere biobased monomeren. Die kunnen worden gebruikt als plastic coating voor voedselverpakkingen en voor mulchfolies voor landbouwtoepassingen. De subsidie van €0,76 miljoen wordt in tranches uitbetaald aan Avantium.

Avantium ontwikkelde de YXY® Technologie die suikers op plantaardige basis omzet in FDCA. Samen met mono-ethyleenglycol (MEG) op plantaardige basis kan dit worden gepolymeriseerd tot de duurzame kunststof PEF (polyethyleen furanoaat). Als monomeer biedt FDCA de mogelijkheid om een verscheidenheid aan polymeren te maken, van polyesters, polyamiden en polyurethanen tot coatingharsen, weekmakers en andere chemische producten.

Avantium is momenteel bezig met de bouw van ’s werelds eerste commerciële FDCA-fabriek in Delfzijl (Nederland), met een capaciteit van 5.000 ton per jaar die in 2024 wordt geopend. In het kader van het Rebiolution-programma levert Avantium enkele honderden kilo’s FDCA voor de ontwikkeling en productie van een biologisch afbreekbaar en composteerbaar polyestermengsel.

‘Avantium’s FDCA van polymerisatiekwaliteit is niet alleen de belangrijkste bouwsteen voor het plantaardige kunststofmateriaal PEF, maar heeft vele andere potentiële toepassingen in verschillende markten, zoals dit project aantoont, aldus Bas Blom, directeur van Avantium Renewable Polymers.

Het Rebiolution-project, dat in totaal € 4,9 miljoen EU-subsidie in het kader van Horizon Europe heeft ontvangen, zal naar verwachting over een periode van drie jaar worden uitgevoerd.

Delen:

monique@industrielinqs.nl