HomeArchiefAWZI Schiphol vangt binnenkort cellulose af
Cellulose wordt uit afvalwater verwijderd

AWZI Schiphol vangt binnenkort cellulose af

Evides Industriewater past de afvalwaterzuiveringsinstallatie (AWZI) Schiphol aan om ook in toekomst te voldoen aan de lozingsnormen. Samen met Schiphol koos de beheerder van de RWZI voor implementatie van een fijnzeefinstallatie als extra voorbehandelingsstap. Deze vangt onder andere cellulose af, waardoor de verwerkingscapaciteit van de huidige installatie toeneemt. Evides Industriewater is inmiddels al gestart met de bouw.

Op basis van de inpasbaarheid, duurzaamheidswinst, robuustheid en kosteneffectiviteit is gekozen voor de implementatie van influent fijnzeven. De fijnzeven worden toegevoegd als extra voorbehandeling om zwevende stoffen, voornamelijk cellulose afkomstig van toiletpapier, af te vangen. Evides Industriewater is in januari 2019 gestart met de bouw waarbij de keuze is gevallen op een Bellmer fijnzeefinstallatie van SOLIS Projects.

Het Bellmer TurboScreen fijnfilter haalt gesuspendeerd en fijn materiaal uit het afvalwater en kan grote hydraulische debieten verwerken. Het speciale zeefdoek zorgt voor een hoge afscheidingsgraad van onopgelost vuil en een grote CZV-reductie. Het gebruik van chemicaliƫn is niet nodig. Het Bellmer TurboScreen is voor veel verschillende toepassingen geschikt, zoals voorzuivering, na-filtratie of als eenvoudige zuivering om de heffing te verlagen.

Deze machine is zeer geschikt voor het afvangen van cellulose uit afvalwater van een rwzi. In Duitsland en Nederland zijn goede resultaten behaald: reductie van 50 tot 80 procent van de zwevende stof en 30 tot 50 procent van het CZV.

Grondstof

Men verwacht medio 2019 de installatie in gebruik te kunnen nemen. Daarnaast onderzoekt Evides Industriewater de haalbaarheid om het afgevangen cellulose/toiletpapier om te zetten naar een grondstof ter vervanging van grondstoffen die op dit moment extern worden ingekocht. Deze oplossing past volledig binnen de ambitie van Evides Industriewater naar circulaire wateroplossingen.

Samenwerking

In 2004 zijn Schiphol en Evides Industriewater een strategische samenwerking aangegaan voor de AWZI Schiphol. Dit houdt in dat Evides Industriewater het afvalwater van het luchthaventerrein zuivert tot een eindkwaliteit die geschikt is voor lozing op de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder. Evides Industriewater heeft verschillende varianten uitgewerkt om de AWZI zodanig aan te passen dat deze de ontwikkelingen op het gebied van afvalwater van de luchthaven kan blijven verwerken en aan de toekomstige lozingseisen blijft voldoen.

Delen:
Author

David@industrielinqs.nl