HomeArchiefOok Air Liquide tekent intentieverklaring voor CO2-reductie
Air Liquide intentieverklaring Maatwerkafspraken

Ook Air Liquide tekent intentieverklaring voor CO2-reductie

Air Liquide is het elfde bedrijf dat een intentieverklaring heeft ondertekend met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat om de CO2-uitstoot de komende jaren te verminderen. Het bedrijf wil via de maatwerkaanpak in 2030 tot een CO2-reductie van 1,05 Megaton komen, wat 0,25 Megaton meer is dan de vereisten van het Klimaatakkoord.

Air Liquide zet daarnaast in op een verlaging van de uitstoot bij elektriciteitsproductie van bijna 50 procent en een vermindering van de stikstofuitstoot van 38% of meer ten opzichte van 2019. Het bedrijf richt zich voornamelijk op het verduurzamen van de productielocaties in Rozenburg, Bergen-op-Zoom en Pernis. Dat wil Air Liquide doen door installatieonderdelen om te bouwen of te vervangen, daarnaast wil het bedrijf CO2 opslaan. Op deze locaties doet het bedrijf ook onderzoek naar verbetering van leefomgevingsaspecten zoals lucht-, bodem- en waterkwaliteit. Ook wil Air Liquide de uitstoot van stoffen naar lucht, water en bodem minimaliseren zodat ze aan de onderkant van de wettelijke normen komen.

Waterstof

Air Liquide Nederland is zeer actief op het gebied van waterstof. Zo heeft de onderneming de ambitie om 2 grootschalige hernieuwbare waterstofproductie-projecten te realiseren. Ook bouwt het bedrijf waterstoftankstations en levert het waterstof aan de transportsector. Soortgelijke projecten lopen voor de binnenvaartsector waar Air Liquide een concept heeft ontwikkeld om bestaande binnenvaartschepen om te bouwen naar waterstof. Recent is het eerste binnenvaartschip dat vaart op waterstof in gebruik genomen.

Knelpunten

Deze intentieverklaring is een belangrijke stap richting een bindende maatwerkafspraak tussen de overheid en Air Liquide. In de volgende fase gaat de overheid samen met het bedrijf onderzoeken wat de knelpunten zijn voor verduurzaming van Air Liquide en op welke manier de overheid een rol kan spelen om deze weg te nemen. Bijvoorbeeld door de mogelijkheden te onderzoeken voor het faciliteren van een Europese Carbon Capture Storage-markt, het versnellen van vergunningverleningsprocessen en het verkennen van subsidiekaders die essentieel zijn voor de succesvolle uitvoering van transitieprojecten.

Air Liquide gaat haar verduurzamingsplannen uitwerken tot concrete projecten. Een onafhankelijke adviescommissie zal deze beoordelen, waarna ze worden vastgelegd in een Joint Letter of Intent. De ambitie is om dat in 2024 te bereiken. Hierna worden de afspraken bindend.

Delen: