HomeGrondstoffenOlie en gasBASF en LetterOne verkopen Wintershall Dea aan Harbour Energy
wintershall Dea

BASF en LetterOne verkopen Wintershall Dea aan Harbour Energy

Harbour Energy neemt de E&P business van Wintershall Dea over. De aandeelhouders van Wintershall, BASF en LetterOne ontvangen in totaal 2,15 miljard dollar voor de activiteiten en nieuwe aandelen in Harbour. De totale waarde van Wintershall Dea is vastgesteld op 11,2 miljard dollar. De activiteiten in Rusland maken geen deel uit van de transactie. Wintershall Noordzee is een joint venture tussen Wintershall en het Russische Gazprom.

BASF ontvangt 1,56 miljard dollar en krijgt een aandeel van 39,6 procent in Harbour. Het overige bedrag gaat naar LetterOne, dat daarnaast een aandeel van 14,9 procent in Harbour verkrijgt. Een maand geleden werd ADNOC nog genoemd als mogelijke kandidaat om de Wintershall activiteiten over te nemen.

Sluiten hoofdkantoor

Het hoofdkantoor van Wintershall Dea en de medewerkers hiervan zijn geen onderdeel van de transactie. Een herstructurering zal daar leiden tot het sluiten van de hoofdkantoren in Kassel en Hamburg. Hier werken momenteel 850 medewerkers. Voor een klein deel van het personeel zal plaats zijn bij Harbour. De precieze details van deze reorganisatie worden bekend bij de afronding van de transactie. Vakbonden en andere belanghebbenden worden betrokken bij dit proces.

Rusland

Tegelijkertijd met de transactie met Harbour, werkt Wintershall Dea aan de afscheiding van de activiteiten in Rusland. BASF en LetterOne blijven eigenaars van deze bedrijfsonderdelen – ook al heeft de Russische president Poetin per decreet bepaald dat de activiteiten van Wintershall Dea in Rusland overgaan naar een Russische partij. Het is niet duidelijk of dat door een overname of confiscatie zal gebeuren. Dat hangt volgens Poetin af ‘van de onderhandelingen’. De Duitse federale overheid staat voor een significant deel financieel garant voor deze business. Het gaat hierbij om joint ventures in Rusland, het aandeel van 51 procent in Winstershall AG in Libië en het aandeel van 50 procent in Wintershall Noordzee in Nederland. Ook betreft het het aandeel van 15,5 procent in de Nord Stream pijpleiding.

Daarnaast werkt Wintershall Dea aan de verkoop van gastransportbedrijf WIGA.

Wintershall Dea en Harbour blijven tot de afronding van de transactie als onafhankelijke bedrijven werken. De partijen geven aan dat het niet zeker is of de transactie daadwerkelijk wordt afgerond. Daarvoor wacht het op de goedkeuring van overheden en mededingingsautoriteiten. De bedrijven hebben zich tot doel gesteld de overeenkomst in het vierde kwartaal van 2024 af te ronden.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl