HomeGrondstoffenEngie investeert in groen gas in Nederland
Centre de Recherche & Développement ENGIE - la plateforme Gaya à Saint-Fons.

Engie investeert in groen gas in Nederland

Engie neemt twee groen gasinstallaties in Hardenberg en Alkmaar over. De installaties hebben een jaarlijkse productiecapaciteit die overeenkomt met respectievelijk 90 GWh en 47 GWh. Voor Engie in Nederland zijn het de eerste productie-installaties voor groen gas.

Engie wil tegen 2030 200 miljoen kubieke meter groen gas produceren in Nederland. Met deze overname maakt het bedrijf belangrijke stappen in die richting. Daarbij loopt Engie vooruit op aankomende wet- en regelgeving. In 2026 wordt een bijmengverplichting van kracht, die ervoor moet zorgen dat in 2030 ongeveer 1,1 miljard m3 groen gas wordt bijgemengd in het Nederlandse aardgasnet.

Engie geeft aan fors te blijven investeren om de productie van groen gas zowel in Nederland als in Europa op te schalen. Het bedrijf ziet dat er voldoende biologische reststromen beschikbaar zijn. In Frankrijk is Engie al marktleider in de productie van groen gas, met een productiecapaciteit van 0,7 TWh. Met de overnames in Nederland en twee recente overnames in het Verenigd Koninkrijk, komt de totale productiecapaciteit van groen gas in Europa op 1,1 TWh. Engie wil dit in 2030 opschalen tot 10 TWh.

Opde foto: het R&D centre van Engie – Gaya in Saint-Fons

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl