HomeTransitieEngie investeert tot 2030 4 miljard euro in België
Engie Windmolens

Engie investeert tot 2030 4 miljard euro in België

ENGIE wil de uitrol van hernieuwbare capaciteit versnellen, investeren in flexibiliteit en koolstofarme gassen. Het bedrijf wil hierin tot 4 miljard euro investeren. Dat schrijft het bedrijf in haar strategie voor 2030.

Concreet zegt Engie tegen 2030 te streven naar een verdubbeling van de onshore windcapaciteit tot 1 GW. Ook wil het de offshore windenergiecapaciteit tot 1 GW uitbreiden. Daarbij geeft het bedrijf aan dat het wil deelnemen aan de komende aanbesteding voor de Prinses Elisabethzone in de Belgische Noordzee. Voorts wil het zijn zonne-energiecapaciteit verdrievoudigen tot 300 MW.

Flexibele capaciteit

Daarnaast wil Engie investeren in flexibele capaciteit. Het bedrijf streeft naar een uitbreiding naar vijf tot 6 GW tegen 2030. De toename van de productie van hernieuwbare energie vereist immers extra flexibiliteit. Het bedrijf bouwt een gasgestookte centrale in Flémalle. Deze krijgt een capaciteit van 875 MW. Vorig jaar vroeg Engie een vergunning aan voor de bouw van een batterijpark in Vilvoorde. De onderneming heeft tevens plannen voor bijkomende batterijparken. Ook wil het energiebedrijf haar spaarbekkencentrale Coo uitbreiden. Daarnaast wil Engie 1 GW aan vraagflexibiliteit bij klanten verkrijgen, bijvoorbeeld door elektrische voertuigen flexibel op te laden of energie terug te laten leveren.

Engie werkt daarnaast in verschillende projecten aan de ontwikkeling van groene en koolstofvrije gassen zoals waterstof en biomethaan.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl