HomeArbeidsmarktBayer schrapt ‘significant aantal banen’ in Duitsland
Bayer Leverkusen

Bayer schrapt ‘significant aantal banen’ in Duitsland

Bayer gaat reorganiseren. Het bedrijf zegt wereldwijd een nieuw bedrijfsmodel te introduceren om het bedrijf te stroomlijnen en het beslisproces te versnellen. Door de reorganisatie zal een significant aantal banen verdwijnen, met name in Duitsland.

Bayer bevindt zich momenteel in een moeilijke situatie, aldus Heike Prinz, lid van de Raad van Bestuur van Bayer. Hij geeft aan dat verregaande maatregelen nodig zijn om de situatie snel te kunnen verbeteren.

Leidende functies

Het management van het bedrijf gaat in overleg met werknemersvertegenwoordigers om de volgende stappen van het plan te bespreken. De interne vakbond van Bayer zet in op behoud van alle drie de divisies van het bedrijf, Crop Science, Pharmaceuticals en Consumer Health. De vakbond zegt in te stemmen met het nieuwe reductieplan omdat ze inziet dat de al lopende maatregelen niet voldoende zijn om de moeilijke economische situatie het hoofd te bieden. Voor ontslagen medewerkers, komt een sociaal plan. Vervroegde uittreding behoort tot de opties. Het banenverlies betreft met name leidende functies.

Baanbehoud

Bayer zal de banen de komende maanden al schrappen. Het reductieprogramma moet tegen het einde van 2025 worden afgerond. Tot eind 2026 geldt er een baanbehoud. Werknemers die ontslag toegezegd krijgen, zien uiterlijk 31 december 2026 hun contract ontbonden worden.  Momenteel werken er ongeveer 22.200 mensen bij Bayer in Duitsland. Het bedrijf geeft niet aan om hoeveel ontslagen het precies gaat.

De Duitse (chemische) industrie heeft het sowieso moeilijk. In augustus kondigde Lanxess aan in te grijpen om kosten te besparen. Evonik deed dat in september. Een jaar geleden liet BASF al weten 2600 banen te schrappen in Duitsland.

Foto: Bayer AG

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl