HomeTransitieEnergiebesparingCiner Glass investeert 600 miljoen euro in nieuwe glasfabriek in Lommel
Ciner start bouw glasfabriek Lommel

Ciner Glass investeert 600 miljoen euro in nieuwe glasfabriek in Lommel

De Turkse glasproducent Ciner Glass is gestart met de bouw van een nieuwe glasfabriek in het Vlaamse Lommel. Ciner Glass investeert meer dan 600 miljoen euro in de nieuwe faciliteit. Het bedrijf geeft aan dat er met de nieuwe fabriek tussen de 500 en 550 nieuwe banen worden gecreëerd.

Ciner Glass besloot om te investeren in de nieuwe fabriek vanwege de groeiende Europese vraag naar glazen verpakkingen voor voedingsmiddelen en dranken. Het bedrijf verwacht dat de eerste glasoven in 2025 in gebruik genomen kan worden. In 2026 volgt een tweede oven. Als de fabriek volledig operationeel is, kan er 1300 ton glas per dag worden geproduceerd. Dat is vergelijkbaar met zo’n 7 miljoen glazen flessen per dag.

Het Turkse bedrijf koos voor Lommel voor haar investering vanwege de centrale ligging en de toegang tot grondstoffen en gekwalificeerd personeel. Voor Lommel is de investering één van de grootste in de afgelopen jaren. Met de nieuwe fabriek krijgt de glasindustrie in België een hernieuwde impuls.

Lagere temperatuur

Het bedrijf geeft aan ook speciaal op duurzaamheidsaspecten gelet te hebben bij het ontwerp van de fabriek. In de nieuwe faciliteit zal 75 procent gerecycled glas worden gebruikt. Hierdoor kan het bedrijf de temperatuur van de ovens verlagen, want gerecycled glas smelt bij een lagere temperatuur. Ciner Glass berekende dat het energie-verbruik hierdoor met 20 procent kan dalen. Ook heeft het bedrijf het gewicht van haar glazen flessen met 10 procent gereduceerd. Dit leidt tot een lager grondstoffengebruik en verminderde CO2-emissies van zo’n 29 duizend ton per jaar, vergeleken met het eerdere proces.

Zwitserse glasproducent wil nieuwe fabriek in Lommel

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl