HomeGrondstoffenBiogrondstoffenClariant stopt met cellulose-ethanol productie
Clariant sluit fabriek roemenie

Clariant stopt met cellulose-ethanol productie

Clariant heeft vandaag bekend gemaakt dat het haar bioethanol-fabriek in Roemenië gaat sluiten. Ook krimpt het de activiteiten van de Biofuels en Derivaten business in Duitsland in. De fabriek in het Roemeense Podari draaide pas sinds het tweede kwartaal van 2022.

Na een strategische evaluatie in juli 2023 besloot het bedrijf dat er geen toekomst is voor de bio-ethanolfabriek in Roemenië. Clariant produceerde in de fabriek bio-ethanol uit landbouwafval via haar eigen sunliquid proces. Sinds 2009 draaide er een pilotinstallatie in München met een capaciteit van 2 ton ethanol per jaar. Sinds Juli 2012 had het bedrijf in Straubing een pre-commerciële fabriek met een capaciteit van 1000 ton cellulose ethanol per jaar in bedrijf.

De Roemeense installatie draaide verlies door problemen in het proces. Het kwam nooit tot grootschalige productie. Daarom besluit het bedrijf nu tot sluiting. Clariant geeft aan dat het in overleg gaat met lokale vakbonden in Roemenië en Duitsland om het banenverlies te bespreken. Het bedrijf denkt dat de kosten van de sluiting en inkrimping tussen de 60 en 90 miljoen Zwitserse frank (63-95 miljoen euro) liggen.

Delen:
Tags

jacqueline@industrielinqs.nl