HomeTransitieElektrificatieCO2-neutrale Coca-Cola uit Dongen
Coca Cola elektrificeert

CO2-neutrale Coca-Cola uit Dongen

De fabriek van Coca‑Cola in Dongen heeft een internationaal certificaat behaald voor CO₂-neutrale productie. De belangrijkste reden voor deze certificering was het volledig afstappen van gas naar elektrificatie.

Coca Cola Europacific Partners wil in 2040 klimaatneutraal opereren over de gehele waardeketen. Deze certificering is hiervoor een belangrijke stap. De fabriek van Coca Cola is al 66 jaar in Dongen gevestigd. Ruim drie jaar geleden startte het bedrijf met de voorbereidingen voor het elektrificeren van de fabriek.

Totale elektrificatie

Als eerste stap werd geïnvesteerd in elektrische voertuigen op het terrein (heftrucks en veegwagens). Dit jaar zijn de gasboilers ingewisseld voor twee e-boilers in combinatie met twee industriële elektrische warmtepompen en twee 20 meter hoge buffer-tanks. De nieuwe elektrische warmtepompen en 4 kilometer aan leidingen zorgen voor een intern warmwater-netwerk. Dat draait continu en daar is de warmtevraag en -aanbod in de fabriek op aangesloten. Dankzij energieterugwinning, kan restwarmte van fabrieksprocessen nu worden ingezet voor gebouwverwarming en reinigingsprocessen.

De fabriek stapt grotendeels over van stoom naar warm water. Voor processen met stoom zal Coca-Cola de e-boilers gebruiken. In 2024 wordt ten slotte de gasgestookte krimpoven vervangen door een elektrische oven. De totale elektrificatie zorgt voor een reductie van zo’n 4.000 ton CO₂-uitstoot per jaar, ten opzichte van de uitstoot van het bedrijf in 2022.

Coca Cola in Dongen neemt daarnaast duurzame elektriciteit af van het zonnepark De Wildert en windpark De Spinder van Eneco.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl