HomeArchiefCorre Energy wil zoutcavernes Solvay gebruiken voor persluchtopslag
Corre Energy wil perslucht opslaan in zoutcavernes Solvay

Corre Energy wil zoutcavernes Solvay gebruiken voor persluchtopslag

Corre Energy heeft een optie-overeenkomst gesloten met Solvay voor het gebruik van vier zoutcavernes van Solvay in het brine-veld in het Duitse Epe. Corre Energy wil de zoutcavernes gebruiken om er een Compressed Air Energy Storage (CAES) te vestigen.

Volgens de overeenkomst kan Corre Energy de eerste zoutcaverne in 2027 in gebruik nemen. De overeenkomst loopt dan tot 2069. Op de site kan 80 GWh aan energie worden opgeslagen in de vorm van perslucht. Daarbij zal 640 MW opwekkingscapaciteit worden opgesteld. Deze overeenkomst is een belangrijke mijlpaal voor Solvay, dat haar zoutcavernes beschikbaar wil stellen voor schone energie-opslag.

Langdurige opslag

Het Groningse bedrijf denkt bij de duurzame energie zowel aan gecomprimeerde lucht als aan waterstof. Een onderzoek van Gas Infrastructure Europe uit 2021 geeft aan dat er in 2030 voor 72 TWh aan opslagcapaciteit voor waterstof nodig is. De schatting is dat er dan slecht 50 TWh beschikbaar zal zijn. Opslag van waterstof of perslucht in zoutcavernes kan een alternatief bieden voor langdurige energie-opslag in bijvoorbeeld batterijen.

Volgens Philippe Kehren, President van Solvay’s Soda Ash & Derivatives business duurt het zo’n tien jaar om zoutcavernes geschikt te maken voor opslag. Kehren roept Europese overheden op om dit soort initiatieven nu te ondersteunen om in de toekomst voldoende capaciteit te hebben.

Met deze overeenkomst verdubbelt Corre Energy haar opslagcapaciteit in Europa. KeithMcGrane, CEO van Corre Energy geeft aan dat de site binnen drie jaar aangepast kan worden. Het bedrijf is al in gesprek met potentiële klanten. Een groot voordeel van de Epe-site is dat deze zich dichtbij het netwerk bevindt.

Corre Energy heeft momenteel CAES-projecten in Nederland en Denemarken.

Eneco onderzoekt persluchtopslag in Zuidwending

Delen:
Tags

jacqueline@industrielinqs.nl