HomeTransitieGasunie en Storag willen grootschalige waterstofopslag in Duitsland
Zoutcaverne voor waterstof Storag Etzel

Gasunie en Storag willen grootschalige waterstofopslag in Duitsland

Gasunie en Patrizia/Storag Etzel willen opslagcavernes voor waterstof ontwikkelen in de Etzel zoutkoepel in de Duitse deelstaat Nedersaksen. Dat maken Gasunie en Storag Etzel vandaag bekend tijdens het energiecongres E-world in Essen. De twee bedrijven willen een opslaginstallatie voor meerdere cavernes ontwikkelen en beheren. Gezamenlijk krijgen de cavernes een capaciteit die kan oplopen tot 1 TWh waterstof.

‘Voor een goed functionerende waterstofmarkt is grootschalige opslag van waterstof cruciaal’, aldus Gasunie. In Nederland is de onderneming inmiddels gestart met de ontwikkeling van ondergrondse waterstofopslag in Noord-Nederland (HyStock). In het Duitse Etzel werken de bedrijven sinds januari vorig jaar al samen aan het pilotproject H2CAST, waarbij de opslag van waterstof in twee kleine bestaande cavernes wordt getest.

De nieuwe overeenkomst met Patrizia/Storag Etzel voor de ontwikkeling van cavernes is de volgende stap in de opstart van een waterstofmarkt in Nederland en Duitsland. Op basis van de nieuwe overeenkomst met Storag Etzel voor de ontwikkeling van cavernes gaat Gasunie de haalbaarheid van een opslaginstallatie onderzoeken.

De locatie van de opslagcavernes in Etzel is strategisch gelegen ten opzichte van de toekomstige Nederlandse en Duitse waterstofmarkten. De opslag ligt vlakbij het toekomstige Gasunie waterstofnetwerk Hyperlink en de Energy-Hub haven van Wilhelmshaven.

Beeld: Storag Etzel

Gasunie werkt met Storag Etzel aan waterstofopslag in Duitsland

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl