HomeInfrastructuurGES en Provaris ontwikkelen importfaciliteit waterstof op Rotterdamse terminal
GES Terminal Rotterdam

GES en Provaris ontwikkelen importfaciliteit waterstof op Rotterdamse terminal

Global Energy Storage (GES) en Provaris Energy gaan samenwerken om een importfaciliteit voor (gasvormig) waterstof op de GES terminal in Rotterdam te ontwikkelen. GES ontwikkelt een terminal in Rotterdam waar import- en overslagcapaciteit komt voor onder andere gekoelde ammoniak en gecomprimeerd waterstof.

Onder het samenwerkingsverband voeren de partijen een voorstudie uit naar de technische en economische haalbaarheid van een importfaciliteit die geschikt is voor de H2Neo schepen van Provaris die gecomprimeerde waterstof vervoeren. Ook gaan GES en Provaris gezamenlijk de marketing van de faciliteit ontwikkelen. Provaris wordt verantwoordelijk voor het transport van waterstof met de H2Neo schepen. GES voor het ontladen en het leveren aan het toekomstige waterstofnet van Gasunie.

GES en Provaris voeren in 2024 de voorstudie uit naar de aanlegsteigers waar de H2Neo-schepen worden ontladen. Daarnaast onderzoeken de partijen alle aspecten voor wat betreft de ontgassing, de opslag, de aansluiting op het HyNetwork, de veiligheid, emissies, vergunningen en milieu-aspecten.

Provaris ontwikkelt een schip voor het vervoer van gecomprimeerde waterstof. Het bouwt momenteel een prototype en doet verschillende tests in Noorwegen. Het bedrijf verwacht halverwege dit jaar de definitieve goedkeuring voor de bouw van de schepen te krijgen.

Gunvor Terminal

GES nam in 2021 een groot deel van de Stargate Terminal van Gunvor over. Op het terrein van ruim twintig hectare wil het bedrijf tankopslag en overslagfaciliteiten voor transitiegrondstoffen zoals biobrandstoffen, waterstof(dragers) en ammoniak realiseren. Ook denkt het aan infrastructuur voor processen om gassen om te zetten in chemische producten, het verwerken van gerecyclede plastics en de productie van synthetische brandstoffen.

Foto: Global Energy Storage

Nieuwkomer GES stapt in logistieke keten voor energietransitie

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl