HomeTransitieSubsidie voor zeven waterstofprojecten – 90 procent in Groningen
John Cockerill en Technip Energies richten waterstofbedrijf op

Subsidie voor zeven waterstofprojecten – 90 procent in Groningen

Om investeringen in hernieuwbare waterstofproductie te stimuleren opende het kabinet afgelopen najaar een subsidieregeling. Via deze regeling, de Subsidieregeling Opschaling volledig hernieuwbare waterstofproductie via elektrolyse (OWE) hebben zeven projecten een bijdrage ontvangen. Gezamenlijk zijn deze projecten goed voor 101 megawatt aan elektrolysecapaciteit.

De Nederlandse regering heeft zich tot doel gesteld om in 2032 acht gigawatt elektrolysecapaciteit te realiseren. De OWE subsidie is bedoeld voor bedrijven die een elektrolyse-installatie van 0,5 tot maximaal 50 megawatt bouwen én gebruiken om volledig hernieuwbare waterstof te maken. Door meerdere kleinere waterstofprojecten te ondersteunen, wil het kabinet lessen leren over onder meer de technologie en de vergunningsprocedures. Hierdoor kunnen volgende projecten sneller worden ontwikkeld.

De zeven projecten die subsidie krijgen zijn H2 Hollandia (Nieuw-Buinen), Hysolar (Nieuwegein), Groengas asset (Amsterdam), Groengas asset (Groningen), RWE Eemshydrogen (Eemshaven), Van Kessel Olie (Oude Tonge) en VoltH2 (Delfzijl). Van de totaal 101 megawatt toegekende elektrolyse capaciteit is 91 megawatt van de projecten uit de provincie Groningen.

Eén project zal de duurzame elektriciteit voor elektrolyse krijgen via een directe lijn met een zonne-installatie. Dit draagt bij aan het verminderen van druk op het stroomnet.

De bedrijven hebben tot 2028 om hun elektrolyseproject af te ronden.

RWE krijgt 125 miljoen euro subsidie voor elektrolyseproject Eemshaven

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl