HomeArchiefDamco/Aldel biedt oplossing voor netcongestie

Damco/Aldel biedt oplossing voor netcongestie

Aluminiumproducent Damco/Aldel zet zijn eigen elektriciteitsnet in om te helpen bij netcongestie in de Eemsmond-regio.

De bestaande elektriciteitsnetten van Tennet en van Enexis hebben nu soms te weinig capaciteit om nieuwe klanten aan te sluiten. Door deze capaciteitsproblemen in het openbare stroomnet van Enexis kunnen nieuwe zonneparken de komende jaren niet op dat openbare stroomnet worden aangesloten. Hierdoor ontstaat er vertraging in de uitbouw van de duurzame energie.

Damco/Aldel in Delfzijl is een van de grootste elektriciteitsverbruikers van Nederland. Vanwege dat grote verbruik heeft het bedrijf een sterk eigen elektriciteitsnet. Dat eigen net is rechtstreeks aangesloten op het landelijke transportnet voor elektrische energie van Tennet.

Zonneparken

Het eigen net heeft een grote transportcapaciteit. Daarom wil de aluminiumproducent dat eigen net ook beschikbaar stellen voor de aansluiting van externe zonneparken. Die zonneparken hoeven dan niet te wachten totdat de netcongestie aan de Eemsmond is opgelost. Ze kunnen dan sneller energie gaan leveren. Tennet en ook Enexis ondersteunen dit idee, want een stukje van de aansluitproblemen wordt hiermee opgelost.

Het aansluiten van externe zonneparken op het eigen intern elektriciteitsnet moest wel worden goedgekeurd door de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Die heeft inmiddels goedkeuring verleend. Samen met de eerste belangstellende zonneparken worden nu de technische plannen ontwikkeld om de aansluitingen daadwerkelijk te gaan bouwen.

Delen:
Author