HomeUtilitiesEnergieEneco sluit overeenkomst met Corre Energy voor persluchtopslag Duitsland
Eneco Corre Energy Persluchtopslag

Eneco sluit overeenkomst met Corre Energy voor persluchtopslag Duitsland

Eneco en Corre Energy willen samen een persluchtopslag realiseren in Duitsland. Daartoe hebben de twee partijen een voorlopige overeenkomst gesloten.

Corre Energy ontwikkelt via dochterbedrijf Corre Energy Germany haar eerste persluchtopslagproject in het Duitse Ahaus, zo’n vijftien kilometer van de Nederlandse grens ten zuidoosten van Enschede. Vanuit Eneco zal het project verlopen via het Duitse dochterbedrijf LichtBlick. Beide bedrijven zijn exclusieve onderhandelingen aangegaan en verwachten in de eerste helft van 2024 een definitieve overeenkomst te sluiten.

Persluchtopslag, oftewel Compressed Air Energy Storage (CAES), kan dienen om energie voor langere tijd op te slaan. Duurzaam opgewekte energie wordt gebruikt om lucht te comprimeren. Deze samengeperste lucht wordt vervolgens opgeslagen in een zoutcaverne op ongeveer een kilometer diepte onder de grond. De zo opgeslagen energie kan weer worden gebruikt door de samengeperste lucht door een turbine te laten stromen om elektriciteit op te wekken. Het maximaal geleverde vermogen van deze CAES technologie in Ahaus is 320 MW. Eneco zal in de eerste fase van dit project in Ahaus de volledige capaciteit afnemen.

Corre Energy krijgt in 2027 de beschikking over de zoutcavernes van Solvay in Ahaus. Solvay gebruikt deze momenteel nog voor zoutwinning. Eneco sloot een jaar geleden al een eerdere overeenkomst met Corre Energy. Volgens deze overeenkomst neemt Eneco de capaciteit af van een persluchtproject dat Corre Energy ontwikkelt in het Groningse Zuidwending.

Beeld: Eneco

Corre Energy wil zoutcavernes Solvay gebruiken voor persluchtopslag

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl