HomeTransitieWind- en zonne-energieEneco verkoopt deel belang in Ecowende aan Chubu Electric Power
Ecowende

Eneco verkoopt deel belang in Ecowende aan Chubu Electric Power

Eneco heeft een akkoord gesloten met het Japanse Chubu Electric Power voor de verkoop van een belang van 30 procent in Ecowende, een samenwerkingsverband tussen Eneco en Shell. Ecowende ontwikkelt een grootschalig windpark op zee. Het windpark is ontworpen om minimale impact op de natuur te hebben. Eneco wil de opbrengst van de verkoop investeren in andere duurzame energieprojecten.

Nu bezit Eneco nog 40 procent van Ecowende. Na de transactie is dat 10 procent. Chubu krijgt een aandeel van dertig procent in het windpark. Shell behoudt haar aandeel van 60 procent. Ecowende won in december 2022 de aanbesteding voor het windpark, dat op zo’n 53 kilometer voor de kust ter hoogte van IJmuiden komt. Het windpark krijgt een capaciteit van 760 MW. Oplevering is gepland voor 2026.

De transactie moet nog door de relevante (mededingings)autoriteiten worden goedgekeurd voordat deze kan worden afgerond. De partijen verwachten de transactie in het tweede kwartaal van 2024 te voltooien.

Het Japanse energiebedrijf Chubu is sinds 2020 aandeelhouder van Eneco. De onderneming heeft 20 procent van Eneco in handen, Mitsubishi Corporation bezit de overige aandelen. Voor Chubu is de investering in Ecowende de eerste directe investering in een windpark op zee buiten thuisland Japan. Het bedrijf hoopt de ervaringen van Ecowende met allerlei ecologische innovaties ook in te kunnen zetten bij de eigen ontwikkeling van windparken op zee in Japan en andere landen.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl