HomeTransitieEnergiebesparingFrieslandCampina reduceert energieverbruik droogproces met 60 procent

FrieslandCampina reduceert energieverbruik droogproces met 60 procent

FrieslandCampina Ingredients werkt samen met Atlas Copco om een nieuw systeem voor warmteterugwinning voor haar fabrieken te ontwikkelen. Het bedrijf denkt dankzij dit systeem tot 60 procent energie te besparen in het droogproces voor poederproducten.

FrieslandCampina Ingredients produceert een groot aantal voedingsmiddelen-ingrediënten in poedervorm. Om de vloeistoffen te drogen met hete lucht past het bedrijf een spray-droog-proces toe. Dit is één van de meest energie-intensieve processen in de fabrieken van het bedrijf. Daarnaast gaat veel energie verloren bij verhitting en koeling van processen. De onderneming gaat deze inefficiëntie dankzij een samenwerking met Atlas Copco aanpakken.

Warmtepomp

De twee bedrijven ontwikkelden samen een warmte-terugwin-systeem waarmee ze het energieverbuik van het spray-droogproces tot wel zestig procent kan reduceren. Momenteel wordt de warmte die in het droogproces gebruikt wordt afgevoerd en niet gebruikt. In het nieuwe concept gaat de hete lucht naar een warmtewisselaar waar de warmte wordt overgedragen aan water. Het water stroomt vervolgens naar een warmtepomp. Deze gebruikt de warmte om lage druk stoom te produceren. Door de stoom met behulp van een aantal stoom schroefcompressoren samen te persen, loopt de temperatuur in stappen op tot 190 graden celsius. Deze warmte kan vervolgens weer worden gebruikt om de lucht voor het spray-droog proces te verwarmen.

FrieslandCampina werkt met Atlas Copco aan verdere warmteterugwin-systemen. Uiteindelijk denkt het bedrijf daarmee tot wel 85 procent energie te kunnen besparen.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl