HomeArchiefHansa Green Tour 2019: Leren van koplopers

Hansa Green Tour 2019: Leren van koplopers

De tiende editie van de Hansa Green Tour, van 18 tot 21 juni 2019, belooft een bijzondere te worden. De duurzame tour verbindt de oude hoofdsteden Amsterdam, Hamburg en Kopenhagen. Hoewel het exacte programma nog een verrassing is, zullen er zeker weer tussenstops worden gemaakt bij duurzame koplopers. De tour is nog niet volgeboekt, dus schrijf je snel in.

De afgelopen jaren ging de reis onder andere naar De World Sustainable Energy Days in Oostenrijk, maar ook Denemarken, Duitsland en IJsland stonden op het menu. Altijd is tijdens de tour ruimte vrijgemaakt om duurzame koplopers te bezoeken, zoals waterkrachtcentrales, door waterstof aangedreven veerboten en uiteraard ook elektrische autoproducenten.

Symbool vergroening

Met het doel Nederlandse beleidsmakers, ondernemers en vertegenwoordigers van zowel de utilitiesbedrijven als de netwerkbeheerders te inspireren, is de elektrische auto een symbool geworden voor vergroening van de Europese energievoorziening. Organisator Roel Swierenga kan talloze voorbeelden noemen van duurzame innovatie. ‘Met name de Scandinavische landen zijn een stuk verder met het vergroenen van hun energiesysteem. Wij kunnen leren van de fouten die zij al hebben gemaakt en verder bouwen op de jaren van ervaring in wind-, zonne- en hydro-energie. Maar bijvoorbeeld ook in de duurzame warmtevoorziening.’

IJsland 95 procent duurzaam

Een zeer inspirerend voorbeeld zag Swierenga in IJsland, dat meer dan 95 procent van zijn totale energieverbruik op duurzame wijze opwekt. Swierenga: ‘Het land heeft een unieke positie in de wereld omdat het veel gebruik kan maken van waterkracht en geothermie. De geothermische bronnen liggen bovendien op lage diepte, zodat de warmte eenvoudig kan worden ontsloten. Hoewel de ondergrond in Nederland anders is dan die in IJsland, kunnen we wel degelijk wat leren van het land. Ook wij hebben geothermische bronnen, weliswaar op grotere diepte, maar dat hoeft geen reden te zijn om dit niet te exploiteren. In Nederland ziet men het transport van de warmte naar de gebruikers nog wel eens als struikelblok. In IJsland zagen wij pijpleidingen van meer dan zeventig kilometer lang door een ijskoud landschap lopen. Als het daar mogelijk is, zal het hier ook moeten lukken.

Richting geven aan energietransitie

Het succes in IJsland begon bij een duidelijke keuze van de regering voor duurzame energie. Inmiddels trekken bijna alle grote datacenters naar het land omdat ze goedkoop toegang hebben tot duurzaam opgewekte stroom. Daarmee is de ecologisch beste keuze ook een economisch succes geworden. Dit is natuurlijk maar één voorbeeld van de vele die we de afgelopen jaren hebben gezien. Het geeft wel aan dat kennisuitwisseling en het inspireren van de juiste mensen de energietransitie een zetje in de goede richting kan geven.’

Delen:
Author

David@industrielinqs.nl