HomeTransitieCCUSOok haven van Gent wil CO2-hub worden
Pilot voor efficiënte omzetting CO2 in DME

Ook haven van Gent wil CO2-hub worden

De haven van Gent wil een hub worden voor het vloeibaar maken en opslaan van CO2. Als het aan initiatiefnemers Fluxys, ArcelorMittal en North Sea Port ligt, verwerkt Ghent Carbon Hub vanaf 2027 zes miljoen ton CO2 per jaar. Met dat doel zijn de drie partijen een haalbaarheidsonderzoek begonnen.

Ghent Carbon Hub wordt ontworpen om CO2 van grote uitstoters te transporteren en vloeibaar te maken en bovendien  bufferopslag aan te bieden. Vervolgens wordt de vloeibare CO2 op schepen geladen voor langetermijnopslag, bijvoorbeeld in lege gasvelden onder de Noordzee. De hub wordt ook aangesloten aan de CO2-backbone van gasttransportbedrijf Fluxys. Daardoor kunnen bedrijven in de North Sea Port-regio en andere industriële clusters afgevangen CO2 naar de hub en andere bestemmingen transporteren.

Antwerp@C

Volgens de initiatiefnemers is naast koolstofneutrale energie, ook CO2-afvang, -benutting en -opslag (CCUS) nodig voor CO2-intensieve bedrijven om tot een netto-uitstoot van nul te komen.
Ook in de haven van Antwerpen is Fluxys betrokken in een soortgelijk project, samen met onder andere het havenbedrijf Port of Antwerp-Bruges. Via het Antwerp@C-project willen de grote energieverbruikers als Air Liquide en BASF gezamenlijk een infrastructuur uitbouwen voor CO2-opslag en transport.

Ook daar wordt gekeken naar de opslag en het vloeibaar maken van CO2 om het daarna per schip of pijplijn te transporteren, of om het lokaal te hergebruiken. In Antwerpen gaat het om maximaal 10 miljoen ton CO2 per jaar.

Delen:

Ik ben een creatieve ondernemer, hoofdredacteur, schrijver, filmer en moderator met een been in de journalistiek en de andere in de techniekfilosofie. Werkend vanuit motieven als duurzaamheid, veiligheid, innovatie, efficiëntie, verantwoordelijkheid. De industriële transformatie volg ik op de voet.

wim@industrielinqs.nl