HomeDigitaliseringHavenbedrijf Rotterdam stuurt drones op grotere afstand aan
Drones in Rotterdamse haven

Havenbedrijf Rotterdam stuurt drones op grotere afstand aan

Voor het eerst doet het Havenbedrijf Rotterdam proeven met drones die op grotere afstand worden aangestuurd. De Divisie Havenmeester experimenteert al enige tijd met een snelle vliegtuigdrone voor lange afstanden. Nu is er toestemming om de drone vanuit het Command & Control Centre in het Haven Coördinatie Centrum van de Divisie Havenmeester aan te sturen. De drone zelf vertrekt daadwerkelijk 40 km verderop vanuit de Pistoolhaven.

Drones ondersteunen het Havenbedrijf in allerlei taken zoals het uitvoeren van inspecties en het houden van toezicht. Aansturing op afstand is belangrijk omdat Havenbedrijf Rotterdam in de toekomst over een multidisciplinair havenbreed netwerk van drones wil beschikken, die vanaf een centrale plek aangestuurd worden. Op deze manier kan er een directe koppeling gemaakt worden tussen livebeelden van de drone en de beoordeling ervan door de Divisie Havenmeester. De Gezamenlijke Brandweer kan het drone-netwerk ook gebruiken voor incidentenbestrijding.

Experimenteerruimte

Met het innovatieprogramma Drone Port of Rotterdam ontwikkelt het havengebied zich tot een ‘experimenteerruimte in de relevante omgeving’ voor aanbieders van dronediensten. Het Havenbedrijf Rotterdam speelt een faciliterende rol als het gaat om het ondersteunen van drone-operaties in het havengebied. Daar hoort bijvoorbeeld het digitaal begeleiden van droneverkeer bij. Samen met de bevoegde instanties en bedrijven in de haven richt het havenbedrijf het luchtruim in en past het de procedures hier stapsgewijs op aan.

Haven Rotterdam heeft eerste drone-vertiport van Nederland

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl