HomeTransitieLaatste turbine Hollandse Kust Zuid geïnstalleerd
Laatste turbine Hollandse Kust Zuid

Laatste turbine Hollandse Kust Zuid geïnstalleerd

Bijna twee jaar nadat werd begonnen met de bouw van Hollandse Kust Zuid, is de laatste turbine van het windpark op zee geïnstalleerd. De komende maanden zal de binnenkant van de turbines verder worden afgebouwd en worden ze getest. Vattenfall zal het windpark later dit jaar officieel in gebruik nemen.   

Projectdirecteur Ian Bremner van Vattenfall is trots op het bereiken van deze mijlpaal. ‘De installatie van de laatste turbine is een belangrijk moment voor het project. Niet alleen voor ons, maar ook voor onze partners en alle leveranciers en aannemers die ons hebben geholpen om hier te komen.’

Laatste turbine Hollandse Kust Zuid - foto Vattenfall/Matthias Ibeler

Laatste turbine Hollandse Kust Zuid – foto Vattenfall/Matthias Ibeler

Hollandse Kust Zuid is het grootste offshore project ooit voor aannemer Siemens Gamesa. Deze onderneming maakte de gondels in de fabriek in het Duitse Cuxhaven. De bladen komen uit Aalborg in Denemarken. Siemens Gamesa maakte voor het transport en de installatie van alle 139 offshore windturbines gebruik van windinstallatieschip Wind Osprey van Cadeler.

Aanvaring

Het windpark, dat als eerste ter wereld subsidievrij gebouwd is, omvat 139 windturbines. Eigenlijk waren er 140 voorzien, maar één van de fundaties raakte vorig jaar beschadigd. Dit gebeurde na een aanvaring met een vrachtschip dat tijdens een storm stuurloos door het windpark dreef. De fundatie raakte zo beschadigd dat in overleg met de partners, aannemers en de autoriteiten is besloten om de fundatie niet te vervangen en in 2024 te verwijderen. Er zijn nog geen concrete plannen voor de ruimte die nu vrijkomt.

Foto’s: Matthias Ibeler/Vattenfall

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl