HomeInnovatieNieuw Vlaams financieringsinstrument voor duurzame projecten
subsidie voor onderzoeksfaciliteiten

Nieuw Vlaams financieringsinstrument voor duurzame projecten

Het Vlaamse Agentschap Ondernemen en Innoveren organiseert dit jaar nog een pilootproject voor een nieuw financieringsinstrument. Dit instrument werkt volgens het principe van ‘contracts for difference’, waarbij naast steun voor investeringen in duurzame transitieprojecten ook operationele kosten in rekening kunnen worden gebracht.

Het nieuwe Vlaamse instrument volgt het voorbeeld van de Nederlandse SDE++-regeling die de ‘onrendabele top’ van decarbonisatie- en hernieuwbare energieprojecten ondersteunt. In Duitsland wordt dit jaar gesterat met zogenaamde ‘Klimaschutzverträge’ of ‘klimaatbeschermingscontracten’ in de vorm van ‘carbon contracts for difference’. Dat land maakt de komende vijftien jaar 50 miljard euro vrij voor deze financieringsvorm.

Het principe van ‘contracts for difference (CfD)’ zal nu ook in Vlaanderen voor het eerst toegepast worden. Het centrale idee is dat de overheid en de onderneming een engagement aangaan voor langere periode (10-15 jaar) om investeringszekerheid en rendabiliteit te garanderen door de kostengap tussen een klassieke en duurzame technologie te compenseren, waarbij er ook een terugvloei-effect naar de overheid mogelijk is indien rendabiliteit bereikt wordt. Door te werken met een veilingprincipe wordt gegarandeerd dat de ‘beste projecten’ in termen van emissiereductie tegen de laagste kosten ondersteund worden.

Tender

Concreet zal het pilootproject focussen op de vergroening van warmte, oftewel het inzetten van elektrische boilers of industriële warmtepompen. De overheid maakt een budget van 70 miljoen euro beschikbaar over een periode van tien jaar. De verwachting is dat de tender begin mei wordt opengesteld. Projecten kunnen tot eind augustus worden ingediend. Toekenning van de bijdragen zou voor het einde van het jaar moeten gebeuren.

Vooralsnog is het budget relatief beperkt. De verwachting is dan ook dat slechts een handvol projecten op deze manier ondersteuning kan krijgen. VOKA pleit ervoor om deze pilot te gebruiken om lessen te leren en het financierings-instrument daarna breder in te voeren.

Delen:
Tags

jacqueline@industrielinqs.nl