HomeChemieNieuwe stikstofuitspraak kan Eemsdelta een boost geven

Nieuwe stikstofuitspraak kan Eemsdelta een boost geven

Het nieuwe stikstofvonnis van de Raad van State woensdag is goed nieuws voor de industrie in de Eemsdelta. De uitspraak is op zijn minst hoopgevend voor zo’n vijftig bedrijven met investeringsplannen in met name Delfzijl en de Eemshaven.

De Raad van State bepaalde woensdag dat voor agrarische en andere bedrijfsactiviteiten op meer dan 25 kilometer afstand van beschermde Natura2000-gebieden geen stikstof-vergunning meer nodig is. De beschermingszones rond die gebieden overlappen nog steeds een groot deel van Groningen, maar de industriegebieden rond de Eemshaven en Delfzijl vallen daar precies buiten. Groningen heeft voortaan alleen nog te maken met drie 25-kilometerzones rond beschermde natuurgebieden: het Liefstinghsbroek bij Vlagtwedde en buiten de provinciegrenzen het Drentsche Aa-gebied, Schiermonnikoog en de Noord-Friese kuststreek.

Unieke positie

CEO Cas König van Groningen Seaports is blij en opgelucht na de uitspraak. In Delfzijl en de Eemshaven hangt volgens hem voor vijf miljard euro aan investeringen boven de markt, van in totaal vijftig bedrijven. Het vonnis maakt Eemsdelta bovendien aantrekkelijker voor nieuwe bedrijven, stelt hij. ‘Doordat er geen stikstof-vergunningen nodig zijn hebben we zelfs een unieke positie in Nederland.’

LNG-terminals

Het vonnis is bijvoorbeeld goed  nieuws voor energieconcern RWE. Dat wil zijn – onlangs van Vattenfall gekochte – Magnum-centrale in de Eemshaven ombouwen voor waterstof als brandstof, maar dreigde daarbij te stuiten op de stikstofregels. Ook maakt de uitspraak een eind aan de onzekerheid over de toekomst van de vorig jaar geopende drijvende LNG-terminals van Gasunie in de Eemshaven. Die hebben geen stikstofvergunning meer nodig.

Delen:
Tags

Ik ben een creatieve ondernemer, hoofdredacteur, schrijver, filmer en moderator met een been in de journalistiek en de andere in de techniekfilosofie. Werkend vanuit motieven als duurzaamheid, veiligheid, innovatie, efficiëntie, verantwoordelijkheid. De industriële transformatie volg ik op de voet.

wim@industrielinqs.nl