HomeTransitieNoord-Nederland ‘Hydrogen Valley of the Year’
Groningen

Noord-Nederland ‘Hydrogen Valley of the Year’

Tijdens de EU Hydrogen week is het project ‘HEAVENN’ uitgeroepen tot Hydrogen Valley of the Year. Dit project is een meerjarig EU-programma voor de ontwikkeling van een volledig functionerende groene-waterstofketen in Noord-Nederland. New Energy Coalition is initiatiefnemer en coördinator van het programma. De onderscheiding is toegekend door Clean Hydrogen Partnership.

In het HEAVENN-programma werkt New Energy Coalition samen met 31 publieke en private partijen uit 6 EU-landen. Het programma heeft tot doel om in Noord-Nederland (Groningen en Drenthe) een volledig operationele waterstof economie te realiseren. Het betreft de hele waardeketen van de opwekking en aanlanding (wind-op-zee bij Eemshaven), naar productie (electrolyzers), opslag (zoutcavernes Veendam), transport en distributie (leidingennetwerk) en afname in de energie-intensieve industrie (Delfzijl, Emmen) en gebouwde omgeving (Hoogeveen). De ontwikkelde mobiliteitsinfrastructuur (o.a. waterstoftankstations Emmen en Pesse) maakt het systeem compleet.

Grensoverschrijdend

Patrick Cnubben, directeur waterstofstrategie van New Energy Coalition noemt de Noord-Nederlandse Hydrogen Valley een proeftuin voor wereldwijde ontwikkelingen. Hij geeft aan dat de volgende stap grensoverschrijdende Hydrogen Valley’s zijn. Hierbij worden verschillende internationale initiatieven met elkaar verbonden.

De EU hydrogen week is een jaarlijkse internationale bijeenkomst en wordt georganiseerd door Clean Hydrogen Partnership (voorheen FCH 2 JU), de Europese Commissie, Hydrogen Europe en Hydrogen Europe Research.

Delen:
Tags

jacqueline@industrielinqs.nl