HomeTransitieOnderzoek: ‘fossiele sector ontvangt 37,5 miljard euro subsidie’
Emissie Nederlandse industrie

Onderzoek: ‘fossiele sector ontvangt 37,5 miljard euro subsidie’

Uit onderzoek van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen, Oil Change International en Milieudefensie blijkt dat 37,5 miljard euro aan subsidies vanuit overheden gaat naar fossiele activiteiten.

In het rapport ‘Rechtvaardig afbouwen van fossiele subsidies: Minder CO2 en meer inkomsten’, is gekeken naar welke subsidiestromen naar welke sectoren gaan. De onderzoekers identificeerden 31 regelingen waarvan bedrijven die actief zijn in de fossiele sector voordeel kunnen hebben. Ze stellen dat het totaal aan subsidies voor fossiele activiteiten over de periode 2020-2022 jaarlijks gemiddeld tot 37,5 miljard euro opliep. Het grootste deel hiervan bestaat uit fiscale regelingen.

De onderzoekers wijzen onder andere op de accijnsvrijstelling voor brandstoffen in de lucht- en scheepsvaart en het ontbreken van een btw-tarief voor vliegtickets. Ook wijzen zij erop dat de zware industrie geen energiebelasting of accijnzen betaalt en er een belastingsvrijstelling is voor aardgas- en kolengebruik voor elektriciteitsopwekking.

Delen:
Tags

jacqueline@industrielinqs.nl