HomeTransitie720 miljoen euro voor Europese groene waterstofprojecten
Hoe ga je om met waterstof?

720 miljoen euro voor Europese groene waterstofprojecten

Gisteren maakte de Europese Commissie bekend 720 miljoen euro bij te dragen aan zeven groene waterstofprojecten in Europa. De projecten werden geselecteerd via de eerste veiling van de Europese Waterstofbank. De fondsen komen uit de opbrengsten van het Europese emissiehandelssysteem. Eén van de projecten heeft een Nederlands tintje. 

De zeven projecten krijgen een subsidie om de productiekosten voor groene waterstof concurrerend te maken met die voor grijze waterstof. In totaal waren er 132 bieders op de veiling. De winnaars hebben plannen om de komende tien jaar 1,58 miljoen groene waterstof te produceren. De projecten zijn gepland in Finland, Spanje, Portugal en Noorwegen. De subsidie voor de 7 projecten varieert tussen 8 en 245 miljoen euro.

MadoquaPower2X

Eén van de projecten waarvoor een bijdrage is gereserveerd is MP2X van MadoquaPower2X. Dit is een samenwerkingsverband tussen de Portugese project projectontwikkelaar Madoqua Renewables, de Deense fondsbeheerder Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) en het Nederlandse Power2X. In april 2022 kondigden deze partijen aan om een miljard euro te investeren in dit groene waterstofproject in Portugal.

De bedrijven willen een elektrolyzer van 500 megawatt bouwen om 50.000 ton groene waterstof en 500.000 ton groene ammoniak per jaar te produceren. De fabriek zou in 2030 klaar moeten zijn.

Nederlandse bedrijven hebben grote waterstof- en ammoniakplannen in Portugal

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl